PODROBNOSTI O KORIŠČENJU TURISTIČNIH BONOV PRIHODNJI TEDEN: "Nihče si ne bo drznil višati cen"

Slovenija

Vlada bo podrobnosti o koriščenju turističnih bonov, ki jih bo država z namenom pomagati turističnim podjetjem po epidemiji razdelila prebivalcem, dorekla prihodnji teden. Morda se bo to zgodilo že v ponedeljek, meni vladni govorec Jelko Kacin, ki je prepričan, da si noben turistični ponudnik za goste z boni ne bo drznil zviševati cen.

Turistični boni so eden od nosilnih ukrepov iz tretjega paketa protikoronskih ukrepov, ki ga je DZ sprejel prejšnji teden. Prejeli jih bodo vsi prebivalci Slovenije, polnoletni v višini 200 evrov, mlajši pa v višini 50 evrov. Unovčili jih bodo lahko do konca leta za plačilo nočitve oz. nočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih v Sloveniji.

Podrobnosti v zvezi s koriščenjem bonov bo vlada določila z uredbo. Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19 ji za to daje osem dni časa od uveljavitve, to je do 8. junija, vendar je državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc pred dnevi dejal, da bi jo lahko sprejela že ta teden.

"Odločitev glede uredbe bo vlada sprejela v začetku prihodnjega tedna, morda celo v ponedeljek," je po današnji seji vlade povedal Kacin. Ukrep, ki bo državo stal 345 milijonov evrov, bo tedaj predstavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

"Nič se ni zalomilo, razprava je bila zelo celovita," je Kacin odgovoril na vprašanje, zakaj vlada uredbe ni sprejela že danes. Ob tem je spomnil, da mora tudi Finančna uprava RS (Furs) še vzpostaviti informacijski sistem, ki bo podlaga za dodelitev bonov upravičencem ter njihovo unovčevanje pri turističnih ponudnikih.

Zakon sicer določa, da se bon glasi na upravičenca, unovčiti pa ga bo mogoče od začetka uporabe vladne uredbe do najpozneje 31. decembra 2020. Evidentiran bo kot dobroimetje v korist upravičenca v informacijskem sistemu finančne uprave, ki bo poskrbela tudi za povračilo sredstev turističnemu ponudniku, pri katerem ga bo upravičenec koristil.

Kdor bona ne bo unovčil pravočasno, ne bo mogel zahtevati izplačila njegove vrednosti v denarju, daje pa zakon možnost prenosa med sorodniki, in sicer v ravni vrsti do drugega kolena, torej od starih staršev prek otrok do vnukov, med zakonci oz. zunajzakonskimi partnerji ter med otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki.

Prav tako je že določeno, da v nastanitvenih obratih gostom z boni ne bodo smeli zaračunati višje cene kot v primeru plačila z drugimi plačilnimi sredstvi. Kacin je ob tem danes dejal, da je bilo o tistih, ki so za goste z boni že vnaprej poskušali zviševati cene, v javnosti povedanega že dovolj, zato ne verjame, da bi katerikoli turistični ponudnik še poskušal storiti kaj takega. "Kajti dober glas gre v deveto vas, slaba vest pa pride čisto do vsakega ušesa. Še posebej v Sloveniji je to zelo zanimivo," je dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija