PODROBNOSTI O FINANCIRANJU STAVBE NA LITIJSKI: So milijone evrov vzeli poplavljenim?

Slovenija

Stavba na Litijski cesti v Ljubljani, za katero je vlada plačala 7,7 milijona evrov, je bila, kot kažejo vladni dokumenti, financirana iz sredstev za naravne nesreče oziroma za obnovo in sanacijo poplavnih območij, ki so se v državnem proračunu zbirala iz donacij za pomoč ljudem, ki so jih prizadele lanskoletne poplave.

Na spletni strani vlade je bila objavljena informacija, iz katere je razvidno, da je 22. decembra 2023 na 167. dopisni seji vlada potrdila proračunske prerazporeditve oziroma "prerazporeditve pravic porabe v letošnjem državnem proračunu". Tako je Urad RS za zaščito in reševanje prerazporedil neporabljena sredstva v višini 21,2 milijona evra, ki jih je prejel za odpravo posledic naravnih nesreč.

Sredstva so bila razporejena na Ministrstvo za pravosodje, ki je prejelo 6,5 milijona evrov za "zagotavljanje ustreznih prostorov za delo organov v Ljubljani". Med drugim je del zbranih sredstev za poplavljena področja šel tudi na Generalštab slovenske vojske; 5,8 milijona evrov je bilo prerazporejenih za namen "plačila prvega vpoklica za nakup helikopterjev skladno z dogovorom med ministrstvoma za obrambo Italije in Slovenije o sodelovanju na področju vojaškega letalstva".

Predlog za prerazporeditev sredstev je podal minister za finance Klemen Boštjančič, predsednik vlade Robert Golob pa je potrdil uvrstitev predloga na sejo vlade, ki je, kot je znano, to tudi sprejela.  

Stavba na Litijski cesti v Ljubljani, za katero je vlada plačala 7,7 milijona evrov, je bila torej financirana iz sredstev za obnovo in sanacijo poplavnih območij, ki so se v državnem proračunu zbirala kot donacije za pomoč ljudem na poplavljenih območjih. Vlada je sredstva za odpravo škode po naravnih nesrečah prerazporedila drugam, čeprav škoda po poplavah še ni odpravljena, še poroča portal Moja Dolenjska.

O spornem nakupu propadajoče stavbe je vlada odločala tudi 28. decembra 2023, ko je predlog za uvrstitev nakupa stavbe v Načrt razvojnih programov vladi posredovala Dominika Švarc Pipan. Vlada je oba sklepa potrdila, finančno ministrstvo pa je pohitelo in plačilo v višini 7,7 milijona evrov za nakup "podrtije na Litijski", kot je stavba dobila ime na družbenih omrežjih, izvedlo že naslednji dan, 29. decembra 2023.

 

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  26 .02. 2024 ob  18: 44
-1
Skrajni čas da se ta amaterska kriminalna naveza poslovi.