PODRAŽITEV VINJET ŠE PRED POLETJEM? Za toliko naj bi se dvignila cena

Slovenija

Dars tudi letos predlaga podražitev vinjet. Potem ko vlada za podražitve minula leta ni imela posluha, je ministrstvo za infrastrukturo predlog letos podprlo in ga poslalo v medresorsko obravnavo. Že pred poletjem bi tako lahko prišlo do 6,8-odstotnega dviga cen, letna vinjeta za avtomobile bi tako stala dobrih 117 evrov, poroča časnik Delo.

"V Darsu smo ministrstvu za infrastrukturo predlagali prilagoditev cen vseh vrst vinjet, ne zgolj rasti cen življenjskih potrebščin, kot je, denimo, avtomatizem v Avstriji, ampak tudi stroškom načrtovanih investicij. Končna odločitev je v rokah vlade," so informacije Dela za STA potrdili v slovenskem upravljavcu avtocest.

Opozorili so še, da podražitev iz navedenih razlogov predlagajo vsako leto, cena pa je nespremenjena že od 1. decembra 2013. Inflacija je od tedaj do aprila letos znašala 22,3 odstotka.

Na ministrstvu so za časnik pojasnili, da so predlog podražitev podprli, predvsem v smislu dolgoročne finančne vzdržnosti Darsa ter v interesu neoviranega financiranja in izvajanja velikih infrastrukturnih projektov.

Predlog mora potrditi tudi vlada, zato ni znano, kdaj bi višje cene lahko začele veljati, na Darsu pa si po informacijah Dela prizadevajo, da še pred turistično sezono, 15. junija ali 1. julija.

Če bi vlada potrdila 6,8-odstotno podražitev, bi se cena letne vinjete za avtomobile povišala s 110 evrov na dobrih 117 evrov, mesečna vinjeta bi se podražila s 30 evrov na 32 evrov in tedenska s 15 evrov na 16 evrov.

Za motorje bi se letna vinjeta podražila s 55 evrov za slabe štiri evre, polletna s 30 evrov za dva evra in tedenska za pol evra na osem evrov. Za kombije pa bi se letna vinjeta podražila z 220 evrov na 235 evrov, mesečna s 60 na 64 evrov ter tedenska s 30 na 32 evrov.

Slovenija ima vinjete od 1. julija 2008.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zoran |  18 .05. 2023 ob  18: 43
Podražitev vinjet - za razmislit na kakšen način in komu ne glede na inflacijo in vse podražitve. Glede na dejstvo nas uporabnikov lahko samo podam svoje mnenje,da naj se dvigne vinjeta TOVORNJAKARJEM,ki uničujejo cesto saj,če sem malo nesramen bi morali vi upravitelji avtocest plačati nam,da se sploh vozimo po tako katastrofalo nevarni avtocesti,ki razen prehitevalnega pasu ni varno niti pri hitrosti kateri jo predpisi dovoljujejo ! Prepričan sem,da so vzroki za vsakodnevne prometne nesreče tudi zaradi slabo vzdrževanih cest,čeprav že res,da non stop nekaj obnavljate.Že tako plačujemo še cestno takso in se res sprašujem,kaj bi še radi ?Upam,da podražitev ni zato predlagana,da bodo imeli vodilni še višje plače,mi uporabniki pa isto kot doslej ali slabše in predvsem za povedano dražje ?