PODPORA UKRAJINI MED EVROPEJCI VSE MANJŠA: EU pa medtem v prevzemanje večinskega bremena pomoči

Svet

Medtem ko članice EU prevzemajo čedalje večji del bremena pomoči Ukrajini in EU zagotavlja že 53 odstotkov celotnega zneska, je navdušenje državljanov EU nad podporo Ukrajini strmoglavilo. Financiranje vojaške opreme za Ukrajince podpira le 24 odstotkov Evropejcev, gospodarske sankcije proti Rusiji pa manj kot polovica. A evropske voditelje očitno to ne moti. EU bo po napovedih morala nositi glavno breme rusko-ukrajinske vojne tudi v prihodnje, kljub temu, da čuti evropsko gospodarstvo veliko hujše posledice konflikta v Ukrajini kot ameriško. 

Priznani zgodovinar Niall Ferguson je v kolumni za Bloomberg ob analizi razmer v Ukrajini opozoril, da bo v letu 2024 mednarodna podpora Ukrajini postala kontroverzno vprašanje, saj breme vseh vrst pomoči ni enakomerno porazdeljeno na svetovni ravni.

"Pomoč je v marsičem manjša, kot se zdi na prvi pogled. Skupno je 39 držav dalo ali obljubilo neko obliko podpore v skupni vrednosti 250 milijard evrov, od tega 16 držav in Evropska unija. To je le 11 odstotkov svetovnega prebivalstva."

V ozadju razmeroma nizke pomoči je zadržanost velikega števila držav t.i. globalnega juga proti Ukrajini, razlogov za to pa je več. Po eni strani te države še vedno vidijo Zahod kot vir kolonializma, po drugi strani pa imajo razlog, da se ne zamerijo Rusiji in Kitajski.

Medtem pa članice EU prevzemajo daleč največji del bremena pomoči Ukrajini, veliko več kot le nekaj mesecev nazaj. "Zdaj EU zagotavlja 53 odstotkov celotnega zneska v primerjavi s 37 odstotki februarja," piše Ferguson.

To pomeni, da članice EU prevzemajo večino odgovornosti. ZDA so sicer največji posamezni donator, vendar ameriški republikanci vse bolj relativizirajo vprašanje pomoči Ukrajini in po mnenju Fergusona gre pričakovati nadaljnje slabljenje ameriškega navdušenja nad vsemi oblikami pomoči Ukrajini, kar pomeni, da bo EU morala nositi glavno breme, pri čemer ima evropsko gospodarstvo veliko hujše posledice konflikta v Ukrajini kot ameriško. Ferguson tudi pojasnjuje, da so ZDA prevzele dvostranske obveznosti do Ukrajine v skupni vrednosti 76,8 milijarde dolarjev, a to znaša le 0,33 odstotka ameriškega BDP.

V Evropi sta bili od ruske invazije izvedeni dve veliki raziskavi Eurobarometra o stališčih državljanov EU, ena aprila 2022 in druga avgusta 2023, ki kaže, da je navdušenje Evropejcev nad podporo Ukrajini upadlo.

Za 19 odstotnih točk se je zmanjšal delež tistih, ki se "popolnoma strinjajo" s sprejemanjem ljudi, ki bežijo pred vojno. Za 17 točk je padel delež tistih, ki se popolnoma strinjajo s financiranjem nakupa in dobave vojaške opreme Ukrajini. Delež tistih, ki se popolnoma strinjajo s finančno in gospodarsko podporo Ukrajini, je padel za 16 točk. Za devet točk pa je upadel tudi delež tistih, ki se popolnoma strinjajo z uvedbo gospodarskih sankcij proti Rusiji in financiranjem nakupa in dobave vojaške opreme Ukrajini.

Čeprav večina voditeljev EU, predvsem pa predstavnikov institucij EU, ustvarja vtis, da je evropska podpora Ukrajini v sporu z Rusijo skoraj absolutna, podatki Eurobarometra razkrivajo, da je podpora financiranju vojaške opreme za Ukrajince padla na le 24 odstotkov, manj kot polovica (47 odstotkov) vprašanih meni, da bi morali Evropejci plačevati humanitarno pomoč Ukrajincem, prizadetim v vojni.

Po zadnjih podatkih iz avgusta izraža dobrodošlico beguncem le še 36 odstotkov, gospodarske sankcije proti Rusiji pa podpira manj kot polovica Evropejcev (46 odstotkov).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  26 .09. 2023 ob  19: 51
@Siv Rivs...Adolfu je primanjkovalo vojakov,zato jih je najdu v Ukrajini kjer so potem skupaj napadli Rusijo.
Mimogrede ustanovitelj evropske unije je bil prav Hitlerjev svetovalec in prvi predsednik.
Ištrijan |  25 .09. 2023 ob  23: 14
Amerikanci dobro molzejo Evropo, po domače bi rekli, da so jo nategnili kolikor je dolga in široka! Vse to učinkovito izvajajo prek nastavljene, neizvoljene ameriške lakajke in podizvajalke - Ursule von der Leyen! To je oseba, ki bi morala odgovarjat za svoja krimnalna dejanja, za socialno, finančno uničevanje evropskih narodov. Svoja kriminalna dejanja izvaja v sostorilstvu z evropskimi slugami (namreč, državnikov v EU ni več), kot so Golob (sicer nepomemben faktor), Scholz (temu je celo vseeno, da so mu zavezniki sestrelili vir najcenejše energije, pomanjaknje katere sedaj uničuje domače gospodarstvo), Rutte, Morawiecki (no, temu se je nekako začelo svitat), Macron,....ipd.

EU je postala to, kar je bila nekoč Avstro-Ogrska, kletka narodov, ključi te kletke pa so v ZDA. In z absurdnimi ukrepi se počasi a vztrajno uničuje evropskega človela. Z ukrepi kot so ekstremistični ambientalizem (t.i. zeleni prehod, ki ni nič drugega kot zeleni nateg), vsiljevanje noro dragih električnih avtomobilov (katerih brez surovin iz Kitajske in Rusije niti proizvajat ne moremo) na rovaš preizkušenih in zenesljivejših bencinsko-dizelskih. Da o tem, da nas tudi silijo v alternativno prehranjevanje kot so denimo mikro alge, ščurki, sintetični zrezki (Italija jih je za enkrat na srečo uspela zakonsko prepovedati) in podobne abotne pogruntavščine.........

Skratkta, EU je potrebno demonitart do temeljev če želimo še naprej živeti kolikor toliko normalno!
SudoMaGodo |  25 .09. 2023 ob  19: 25
-9
seveda pa je tudi mogoče, da vse piše en osebek, ki ima ducat accountov, me ne bi čudilo, haha.
SudoMaGodo |  25 .09. 2023 ob  19: 23
-12
:DDD Meni ni jasno, če se tule gor zbira vsa obalna srbska matica ali ste nekateri materi padli iz naročja na glavo, ko ste bili mali. Ali ste osemdeset plus letniki, ki imate partijsko knjižico uokvirjeno na zidu. Ker tile komentarji spodaj so čisti cirkus.
vseved |  25 .09. 2023 ob  17: 19
13
Ursula, prasica
Stiv Rivs |  25 .09. 2023 ob  17: 11
-12
Ubogi Putinovi oboževalci.
Ma kaj vam še ni kapnilo, da je ta ruski mali Hitler popolnoma zavozil to specialno vojaško akcijo ?
Po več ko letu dni bombardiranja celotne Ukrajine, so vedno tam kjer so bili na začetku.
Torej ni panike.
Tudi Adolf je med drugo svetovno vojno imel pri nas veliko oboževalcev, enako kot vi sedaj obožujete Putina.
Ma na koncu je končal sežgan v neki luknji.
Vi pa se boste na koncu spet skrili v svoje temne in mrzle brloge.
Pjero Panin |  25 .09. 2023 ob  16: 08
17
Rusija ma dobre odnose z Kitajsko in Indijo.
Te sankcije niso bistveno vplivale na rusko gospodarstvo.
Martin Kacur |  25 .09. 2023 ob  15: 06
22
Ma kaj še niso pogruntali, da je ta Zelenski naveden vojni dobičkar?
Kaj te briga  |  25 .09. 2023 ob  14: 27
21
Vsi se bodo prej streznili kot naša vlada! Musarka Holob Fajonka! Isto bi bilo, če bi bili na oblasti desnuhi! Gotovi smo. Tokrat nismo na pravi strani.
manemebasat |  25 .09. 2023 ob  14: 00
22
V arest z Ursulo in ostalo bando kriminalcev!