PODOBEN SISTEM KOT V PIRANU TUDI V IZOLI IN KOPRU: Tako so uredili oprostitev plačila smetarine za podjetja v času karantene

Koper

Po tem, ko smo poročali, da je komunalno podjetje Okolje Piran po pomoti zaračunalo smetarine nekaterim poslovnim subjektom iz piranske občine, ki zaradi epidemije novega koronavirusa niso mogli poslovati, smo preverili, kakšen sistem so pri oprostitvi plačila odvoza komunalnih odpadkov ubrali v sosednjih občinah. Podoben sistem kot piransko Okolje imata tako Marjetica Koper kot Komunala Izola.

Podjetja in samostojni podjetniki iz piranske občine, ki so zaradi vladne uredbe morali prenehati z obratovanjem in ki so želeli oprostitve plačila smetarine, so morali Okolje Piran o neposlovanju obvestiti na elektronski naslov komunalnega podjetja. Obvestilo o prenehanju zaračunavanja storitev ravnanja z odpadki in kako uveljaviti ugodnost, so, kot so nam pojasnili, objavili na svoji spletni strani ter ga poslali sredstvom javnega obveščanja.

Podobno so storili tudi v Kopru in Izoli

Odjemalci Marjetice Koper so morali zahtevo za oprostitev plačila smetarine zaradi vladnega odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga ter storitev oddati na elektronskem naslovu info@marjeticakoper.si. K oddaji vloge so bili poslovni subjekti pozvani prek različnih medijev in v posamičnih ter skupnih objavah z Mestno občino Koper, Občino Ankaran in ostalimi gospodarskimi javnimi podjetji (npr. z Rižanskim vodovodom).

Vloge je oddalo skoraj 400 poslovnih subjektov iz koprske in ankaranske občine, so nam pojasnili na Marjetici.


Tudi v Izoli so bili do oprostitve plačila upravičeni le tisti gospodarski subjekti, ki so Komunali Izola poslali vlogo za oprostitev plačila, ki je dostopna na spletni strani komunalnega podjetja. "K slednji mora vlogodajalec priložiti kopijo izpisa iz Poslovnega registra Slovenije (AJPES), ki izkazuje registrirano glavno dejavnost, poleg tega pa mora imeti do Komunale Izola poravnane vse zapadle finančne obveznosti v obravnavanem obdobju," so nam razložili v izolski komunali.

Komunala Izola je o možnosti za oprostitev plačila komunalnih storitev poslovnim subjektom najprej obvestila Območno obrtno-podjetniško zbornico. "Posameznikom, ki so nam vprašanje poslali po elektronski pošti, smo odgovorili po isti poti, informacijo pa smo objavili tudi na naši spletni in Facebook strani," pojasnjujejo.

Do 30. aprila so tako obravnavali 35 vlog, ki so se nanašale na obračun za mesec marec 2020. Poslovnim subjektom, ki so izkazali upravičenost za oprostitev plačila najemnine, so za obravnavano obračunsko obdobje v Izoli izstavili dobropis.

"Glede na to da so v skladu z vladnim odlokom omejitve v večjem delu veljale tudi v mesecu aprilu, vsem gospodarskim subjektom, ki zaradi vladnih ukrepov niso mogli obratovati, ponujamo možnost oprostitve plačila komunalnih storitev tudi za mesec april 2020," so še dodali v izolski komunali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  15 .05. 2020 ob  10: 01
Razmislit je potrebno tudi po združevanju štirih občin glede komunalne dejavnosti.
V razdalji 30 km štirje različni sistemi ravnanja z odpadki z štirimi direktorji in štirimi potratnimi upravami.
Župani bi tu lahko kaj naredili, spremenili in popravili nepoštene previsoke položnice.
Na ceno odvoza odpadkov je priklopljeno veliko parazitov.
Občani nimamo besede pri tem nastopamo samo kot plačniki položnic.
Župani evo tu je nekaj dela za Vas.............. ... Lp