PODOBE PORTOROŽA: Srečanje deklet, brezimnih številk iz taborišč Ravensbrück in Auschwitz (FOTO)

Piran

V Portorožu je danes potekalo jubilejno, 60. vseslovensko srečanje bivših internirank in internirancev, političnih zapornic in zapornikov nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov, izgnancev ter ukradenih otrok. Slavnostna govornica je bila slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc, dogodka pa se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Tovariško druženje peščice deklet, ki so del svoje mladosti preživele kot "brezimne" številke v taborišču Ravensbrück in Auschwitz, je z leti preraslo v protivojno manifestacijo številnih žrtev vojnega nasilja. Letošnjo slovesnost so organizatorji - ZZB NOB Slovenije, Koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja in Taboriščni odbor Ravensbrück - posvetili dvema jubilejema, 60-letnici srečanj bivših internirank in 30-letnici samostojne Slovenije.

Temeljno sporočilo slovesnosti, ki je potekalo pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike, bo, da so tudi vse žrtve vojnega nasilja druge svetovne vojne dodale svoj pomemben kamenček v mozaik države, da bi ji danes lahko s ponosom rekli domovina. Slovesnost je zato temeljila na vlogi, ki so ga vsi, ki so se pridružili uporniškemu gibanju, imeli za ohranjanje slovenskega jezika in kulture.

Naslov tokratne prireditev je bila Podobe Portoroža, saj so se na kratko spominjali preteklih druženj in povzeli nekaj sporočil slavnostnih govornikov in ostalih gostov.

Slavnostna govornica Tatjana Rojc je med drugim poudarila, da je dolžnost današnje družbe negovanje spomina. "Danes so ti ponižani in razžaljeni drugi ljudje, tisti, ki prihajajo z ogroženih območij. Njim moramo nuditi to, kar smo podedovali od naših povrnjencev, in sicer spoštovanje telesa, dostojanstvo," je dejala ter opozorila, da so naši "uporniki" in "povrnjenci" iz taborišč, čeprav jim je bilo odvzeto dostojanstvo, na koncu in kljub vsemu hudemu nastopili kot zmagovalci.

V Portorožu se na vsakoletnem srečanju bivših internirank spominjajo 63.000 ljudi, ki so bili iz Slovenije izseljeni v različna koncentracijska in delovna taborišča, med njimi 12.100 slovenskih domoljubov, katerih življenja so ugasnila v krematorijih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  06 .09. 2021 ob  13: 13
predsednik države, ki podpira fašistično oblast, nima kaj početi na takih srečanjih in tudi ne na obletnici marežganskega upora .
Ištrijan |  05 .09. 2021 ob  20: 40
Je res je podel in brez sramu ta stvor imenovan Borut Pahor. Kako se upa promivirat proslave in spomenike pomagačem, domačim kolaborantom okupatorja in obenem "kao ništa" se muzat in bebavo nasmihat žrtvam teh istih kolaborantov in okupatorja!?
Pohvalno, da so mu v Marezigah v fris povedali kaj si mislimo/jo o njemu!! Čeprav itak ni razumel, je preveč neumen in samovšečen, da bi dojel sporočilo.
Za 5 minut "slave" in slikarjenja je v Bazovici brezsramno osvinjal svetinjo NOB-ja!! O tem osebku vse najslabše na svetu, tako kot o njegovem gospodarju Janši!
Obala1 |  05 .09. 2021 ob  20: 02
Na bruhanje mi gre ko vidim tega lenuha od Pahorja …samo se smeje, nič ne dela ( razen slik ki jih objavlja na omrežjih ) in misli da bodo te stare novice vedno volile za njega ker je takšen …sramota za funkcijo in za državo