PODNEBNI ŠTRAJK DANES TUDI NA TITOVEM TRGU: Mladi v Sloveniji s konkretnimi zahtevami

Svet

Po vsem svetu se bodo danes mladi odpravili na proteste, na katerih bodo od odločevalcev zahtevali odločno podnebno ukrepanje. Podnebni shodi bodo potekali v več kot 1650 mestih v preko 100 državah. Mladi se bodo na podnebni štrajk odpravili tudi v Sloveniji, in sicer v najmanj osmih krajih, sprejel jih bo tudi premier Marjan Šarec. Udeležbo na koprskem shodu je na spletu napovedalo več kot 160 ljudi.

V Sloveniji so podnebni štrajki napovedani v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Novem mestu, Ravnah na Koroškem, Ormožu, Slovenskih Konjicah in Kamniku. Napovedi na spletnih družbenih omrežij kažejo, da bo najbolj množičen shod v prestolnici, na katerem udeležbo napoveduje več kot 2500 ljudi.

Pred protesti so pobudniki shodov, organizirani v okviru gibanja Mladi za podnebno pravičnost, oblikovali tudi ključne zahteve, s katerimi bodo naslovili odločevalce. Med zahtevami so ozelenitev državnega proračuna, zaprtje Termoelektrarne Šoštanj (Teš) in Premogovnika Velenje do 2030 ter zmanjšanje izpustov v prometu za 40 odstotkov do leta 2040.

Svoje zahteve bodo imeli priložnost predati predsedniku vlade, saj bo Šarec predstavnike gibanja sprejel ob 14. uri. Ob Šarcu bo z mladimi govoril tudi državni sekretar ministrstva za okolje in prostor ter kandidat za novega okoljskega ministra Simon Zajc.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport sicer niso pripravili navodil ali pobud šolam, katerih učenci in dijaki bodo zaradi protesta zapustili šolske klopi. Šole so zato vprašanje opravičevanja teh odsotnosti urejale vsaka po svoje, večinoma pa so svoje učence pri njihovih aktivnostih podprle.

Podnebni štrajk so pozdravili v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). K udeležbi na podnebnem štrajku je sindikat povabil tudi svoje članice in člane.

Po vsem svetu bodo sicer shodi potekali v več kot 1650 mestih v 105 državah, je v četrtek na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisala pobudnica globalnega gibanja, mlada švedska aktivista Greta Thunberg. Mladenko so medtem tri norveške opozicijske politične stranke nominirale za Nobelovo nagrado za mir.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  15 .03. 2019 ob  11: 58
long pi | 15 .03. 2019 ob 08: 47
Ni da ki sonce prevec sije, mi prevec onesnazujemo. Ti si ostal na oznoski luknji, zdaj je lih obratno, prevec je gosta atmosfera in zarki se ne odbijajo nazaj v vesolje.

Ce bi bil ti , bi uporabljal drugacen slogan, ker izpades kot, da podjebavas.
Opazovalec |  15 .03. 2019 ob  11: 52
Največji onesnaževalec vode je tekstilna industrija .Ali so se pripravljeni odreči vsem modnim smernicam in preživeti par let brez menjave garderobe ,ali pa moramo vsako leto vse zmetat v smeti in se podrediti modni industriji ?
Lili |  15 .03. 2019 ob  10: 34
10
torej....sam protest ali karkoli že to je, NI DOVOLJ..naj ti mladi nekaj naredijo za okolje... npr.naj počistijo okolico, naj se odpovejo plastiki..ali kaj podobnega
PiPi |  15 .03. 2019 ob  08: 47
Sonce nam preveč sije, dejte to uredit malo no. #ZaNasSeGre