PODJETNIKI PREDLAGAJO UVEDBO HITRIH TESTOV: Cilj je boljša zdravstvena zaščita in hitrejše okrevanje gospodarstva

Slovenija

Klub slovenskih podjetnikov (SBC) predlaga uvedbo hitrih testov in hitro pripravo protokolov za njihov uporabo, s čimer bi zaznali več okužb, kar bi bilo v dobro vseh. "V interesu vseh je, da ustvarimo čim boljše razmere za ublažitev posledic epidemije, zdravstveno zaščito prebivalcev in hitrejše okrevanje gospodarstva," so zapisali.

Po njihovih navedbah številne uporabe hitrih testov v tujini kažejo, da je z njimi mogoče omejiti ali zajeziti novi koronavirus v različnih ustanovah. "V Sloveniji nismo med tistimi, ki so najbolj ambiciozni na tem področju. Zato predlagamo, da pospešimo uvedbo hitrih testov, tudi v povezavi z nadgradnjo aplikacije Ostani zdrav," so navedli.

Pozdravljajo uvajanje testiranja na novi koronavirus v zdravstvenih ustanovah, obenem pa predlagajo, da se v prvi fazi čim hitreje uvede hitre teste v vseh ustanovah z ranljivimi skupinami, denimo v domovih za starejše občane, in v kritični infrastrukturi. V prvi fazi predlagajo tudi uvedbo brezplačnih hitrih testov za vse osebe s simptomi, ki lahko kažejo na okužbo z novim koronavirusom, in za vse, ki so bili z okuženimi v bližnjem stiku.

Prav tako predlagajo takojšnjo objavo zdravstvenih protokolov za uporabo hitrih testov, da bodo vsi uporabniki teste pravilno uporabili, saj jih je mogoče dobiti tudi v prosti spletni prodaji. V drugi fazi pa si želijo čim hitrejše izvedbe brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi testi po vzoru Slovaške ali Južne Tirolske, ki sta dosegli visoko stopnjo udeležbe prebivalstva.

"Verjamemo, da bi s takšnimi ukrepi še bistveno bolj omejili širjenje okužb z novim koronavirusom oz. bi lahko z uporabo hitrih testov bistveno bolje zaščitili večji del slovenskega prebivalstva in hkrati hitreje ustvarili razmere za ublažitev omejitev in hitrejše odpiranje gospodarstva," so navedli.

Kot primer so navedli, da imajo v svojih vrstah podjetja, ki že uporabljajo hitre teste, izkušnje pa so dobre. "Zato verjamemo, da bomo s hitrimi testi lažje zagotovili razmere, ko bomo lahko ublažili ukrepe in spet zagnali podjetja, ki smo jim morali zaradi zdravstvene varnosti začasno omejiti ali prepovedati opravljanje dejavnosti. V nasprotnem primeru, če se razmere zaostrijo, bodo številna podjetja v še večjih težavah. Izgubljala bodo posle. Morala bodo odpustiti veliko zaposlenih. Zabredli bomo v še hujšo krizo," so opozorili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija