PODGORŠEK NA KRASU NAJPREJ ZAVIL NA PRŠUT: Cene mesnih izdelkov se bodo vrnile na nivo izpred dveh let?

Slovenija

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je dan pred napovedanim obiskom vlade v obalno-kraški regiji obiskal pršutarno Lokev s'Krasa. Z direktorjem družbe Celjske mesnine Izidorjem Krivcem se je pogovarjal o trenutnih aktualnih vprašanjih, predvsem o tem, kako potrošnikom zagotoviti čim nižje podražitve hrane v prihodnje.

Jože Podgoršek

Predvsem zaradi dviga cen energentov in tudi surovin se namreč dvigu cen mesa in mesnih izdelkov ne bo mogoče izogniti. Minister Podgoršek je v izjavi po končanem srečanju povedal, da se na srečanjih s posameznimi deležniki pridelave hrane poskušajo dogovoriti, da bi bil ta dvig za potrošnika čim nižji.

Dviga cen naj bi bili deležni tudi kmetje, ki imajo vse višje stroške pridelave, saj se tudi za njih dvigujejo tako cene živalske hrane kot cene energentov. Podgoršek je zato povedal, da je bil danes zadovoljen, ko je izvedel za dvig odkupnih cen za bike.

"Vlada lahko za nas naredi predvsem to, da prepreči špekulacije na področju dviganja cen energentov, saj tam ni utemeljenih razlogov za takšen dvig. Naš dvig cen pa je vedno posledica ostalih - nam se je v letošnjem letu močno dvignila cena repromateriala, v zadnjem času pa se dvigujejo tudi cene surovin. Notranjih rezerv nimamo več in če želimo ohranjati to kvaliteto hrane, moramo mi prenesti te podražitve vsaj delno tudi naprej," je povedal Krivec.

Ob tem obljublja, da bodo prenesli minimalno potrebno podražitev na potrošnike. "Mislim, da na koncu ne bo prišlo do visokih podražitev. Povem lahko, da pri nas dvigujemo cene na nivo izpred dveh let, saj so se v vmesnem obdobju nižale," je povedal Krivec.

Direktor Celjskih mesnin, lastnice pršutarne Lokev, je poudaril še, da je zadovoljen ob ministrovem obisku, saj mu tako lahko predstavijo tudi težave mesno-predelovalne industrije.

Sicer pa v pršutarni potekajo številne investicije, pravkar zaključujejo 5,5 milijona evrov vredno naložbo v razširitev in posodobitev pršutarne.

V nadaljevanju današnjega obiska si bo minister Podgoršek ogledal še Ribogojnico Fonda, se srečal z županom Občine Piran Đeniom Zadkovićem ter se udeležil predstavitve projekta LAS Istre - Fini okusni lokalni proizvodi obale in projekta Kulinarična ponudba lastne ribe in ekološke hrane na katamaranu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija