PODELILI MEDALJE ZA HRABROST IN POŽRTVOVALNOST: Med dobitniki tudi trije primorski policisti (FOTO)

Koper

77 pogumnih in srčnih posameznikov je danes prejelo posebna priznanja za svoja hrabra in požrtvovalna dejanja. V 36 različnih nepredvidljivih in nevarnih situacijah so se izkazali pri reševanju dragocenih človeških življenj. Njihova ravnanja so vsem lahko v navdih in zgled.

Medalje policije za požrtvovalnost in medalje policije za hrabrost je prejemnikom na današnjem slovesnem sprejemu na Policijski akademiji v Tacnu podelil vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav skupaj z ministrico za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanjo Ajanović Hovnik. Posameznikom, ki so požrtvovalno in hrabro pomagali skupnosti, sta iskreno čestitala in se jim zahvalila.

Kot je v uvodnem nagovoru povedal vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije, so razmere za delo v policiji vsako leto zahtevnejše: "Verjetno je že vsak policist kdaj pomislil, ali si ne bi raje kje drugje poiskal kakšno manj stresno delovno mesto. Potem pa pridejo situacije, ko nekemu rešiš življenje, preprečiš hudo nevarnost ali pa ljudem zgolj pomagaš razrešiti neko manjšo težavo. Zadovoljstvo po takem dogodku je tako močno, da takoj pozabimo na vse slabo, kar smo doživeli. Iskrena zahvala človeka, ki si mu pomagal, in zavedanje, da si naredil nekaj dobrega, kar mogoče celo presega zahteve tvojega poklica, je gorivo za tisto notranjo motivacijo, ki nas žene naprej. Zaradi tega se tudi po najslabšem možnem dnevu naslednje jutro znova vrnemo v službo."

Med prejemniki je tokrat šest policistk, 50 policistov, šest občank in 15 občanov, med katerimi je tudi pomožni policist. Vsem prejemnikom medalj je skupno, da so pogumni, odločni, požrtvovalni in nesebični. Ravno takojšnje ukrepanje, brez vsakršnega pomišljanja, je v večini primerov ključno in odloča o preživetju ali smrti. Vsi so pokazali najvišjo obliko nesebične pomoči sočloveku.

Prejemniki medalj so poudarili, da bi v njihovih čevljih pomagal vsak, so pa ponosni in veseli, da so uspeli rešiti življenja soljudi. Matic Skuhala in Iza Lucija Korošec, ki sta rešila občana, ki je padel s kolesa po zastoju srca, sta tako izpostavila, da sta z rešenim občanom v rednih stikih.

Da bi prav vsak pomagal, če bi se znašel v podobnem položaju, so izpostavili tudi Al Jahić, Denisa Mustafoska in Ajdin Murtić, ki so mladoletniku s hudo ureznino roke nemudoma nudili prvo pomoč in mu tako rešili življenje. Enako menita tudi Simon Jurmić in David Mlakar, ki sta iz Drave rešila dojenčka v otroškem vozičku.

Med prejemniki medalj za hrabrost in požrtvovalnost so tudi trije Primorci.

Policist Benjamin Franca (Policijska postaja Piran) in policist kriminalist Denis Tomšič (Policijska postaja Ilirska Bistrica), ker sta bila 10. julija 2022 napotena v bližino gostinskega lokala, tam pa sta s hitrim in strokovnim ravnanjem uspešno zaustavila hudo krvavitev pri moškem, ki je bil napaden z nožem.

Policisti, med njimi tudi Darko Krapež s Policijske postaje Ajdovščina, so sodelovali tudi v reševalni akciji 15. julija 2022 na območju Triglava, kjer je skupina pohodnikov utrpela poškodbe, ki so nastale kot posledica udara strel. Več poškodovanih je bilo zaradi slabih vremenskih razmer v zdravstvene ustanove prepeljanih šele naslednji dan.

Med sodelujočimi sta bila še policista pilota Aleš Mlekuž in Nejc Travner ter policist tehnik – letalec Vanči Žnidaršič (Letalska policijska enota, Uprava za policijske specialnosti, Generalna policijska uprava), in nekaj občanov: Neža Kejžar (občanka z območja Policijske uprave Kranj), Alenka Pavlovčič, dr. med. (občanka z območja Policijske uprave Ljubljana), Peter Skumavc (občan z območja Policijske uprave Kranj) in Blaž Stres (občan z območja Policijske uprave Ljubljana).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija