Podatki o vrednosti nepremičnin znova dostopni

Na Geodetski upravi RS (Gurs) so uspeli odpraviti težave pri indeksaciji vrednosti nepremičnin, tako da so podatki znova dostopni.

Ema Pogorelčnik z Gursa je potrdila, da so uspeli težave odpraviti, tako da je mogoče do podatkov znova dostopati.

Podatki na spletnem portalu Prostor dopoldne zaradi tehničnih težav pri indeksiranju vrednosti v registru začasno niso bili dostopni.

Gurs je vrednosti v registru nepremičnin prilagodil, ker so se cene v sklenjenih poslih za posamezne vrste nepremičnin na posameznih območjih od 1. julija 2010 spremenile za več kot 10 odstotkov. Vrednosti so znižane za od 10 do 30 odstotkov, v nobeni vrednostni coni ni prišlo do zvišanja vrednosti.

Najbolj so se znižale vrednosti za lokale, pisarne, zemljišča za gradnjo stavb in tudi stanovanjske nepremičnine na območjih, kjer so bile najvišje. Za kmetijska zemljišča in gozdove se vrednosti niso spremenile.

Vrednosti naj bi bile med drugim osnova za davek na nepremičnine, ki naj bi ga uvedli z letom 2014. Usklajevanja o predlgu zakona se nadaljujejo tudi ta teden. Danes se o davku skušajo dogovoriti koalicijski partnerji, ki se sestajajo pri premierki Alenki Bratušek. Predlog zakona naj bi ga vlada potrdila v četrtek.