POD HLADILNIKOM JE LUŽA, ZAKAJ? Možni vzroki in rešitve

Trendi

Ste na nek običajen dan pospravljali stanovanje in/ali čistili hladilnik ter pod njim zagledali lužo? Brez panike, ne gre nujno za napoved, da je hladilniku odbila zadnja ura in je edina rešitev nakup novega. Kljub temu pa vam ta pogosta in neprijetna nadloga lahko uniči živila. Poleg tega se zaradi nje v hladilniku lahko začne nabirati plesen, kar zagotovo ni dobro z vidika higiene in varnosti živil, spravljenih v hladilniku. Preverite, kateri so možni vzroki za to težavo in kako jo rešiti.

Dovod vode je blokiran

Če se voda nabira pod hladilnikom ali če ledomat ne deluje pravilno, je verjetno zamašen dovod vode, ki ga bo treba hitro popraviti. To storite tako, da hladilnik za nekaj ur izklopite ter preverite, ali je ventil tesno zaprt in ali slučajno pušča. Zelo pogosto je za nastalo težavo kriv led, ki se bo po nekaj urah stopil in vaša težava bo rešena.

Steklenice ali tetrapaki niso dobro zaprti

Sliši se preprosto, a najprej se prepričajte, da so vse posode s tekočinami v hladilniku pokrite. Odprta steklenica, tetrapak mleka ali nepokrita posoda z juho so lahko razlog za veliko količino vlage v vašem hladilniku.

Hladilnik ne stoji na ravni podlagi

Hladilniki so običajno nameščeni z rahlo dvignjeno sprednjo stranjo, kar omogoča neoviran pretok hladilne tekočine. To pomeni, da se na spodnjem delu ne nabira kondenz. Če vaš hladilnik ne deluje pravilno, zlasti če je nagnjen naprej, se bo verjetno nabrani kondenz sčasoma začel zlivati iz hladilnika. Hladilnik lahko na primer poravnate tako, da dvignete ali spustite nastavitvene vijake, piše Forbes.

Vrata hladilnika ne tesnijo

Ste preverili tudi, ali se tesnilo vrat hladilnika dobro zapira? Če so noge hladilnika postavljene pravilno in vrata tesnijo tako, kot bi morala, potem se hladilnik ob rahlem potisku zapre sam. Vzrok puščanja je lahko obrabljeno tesnilo. V tem primeru bo potrebno novo tesnilo, pred tem pa za vsak primer očistite tudi gumice na vratih, saj umazanija pogosto onemogoča pravilno zapiranje.

Zaradi prevelike količine ledu se vrata ne zaprejo

So stene vašega hladilnika na debelo obložene z ledom? Potem je najverjetneje to vzrok za slabo delovanje. V tem primeru hladilnik izklopite, ga izpraznite in očistite vso umazanijo ter odtajajte ledene obloge. Sicer je priporočljivo, da hladilnik odmrznete vsakih šest mesecev.

Zamašen odtok za odtajevanje

Najverjetnejši vzrok za puščanje vode iz hladilnika je zamašen odtok za odvajanje kondenza. Verjetno ga blokirajo ostanki hrane, ki nato povzročijo kopičenje vode, ta pa zamrzne in se spremeni v led. Namesto, da bi kondenz odtekal, se sedaj nabira na policah in na dnu hladilnika. Da preprečite zastajanje vode v notranjosti, redno čistite odtočno luknjo. To lahko storite z mehko žičko, slamico ali s palčko za ušesa. Če to ne deluje, lahko poskusite splakniti odtok hladilnika s toplo vodo. Morda boste morali na zadnji strani stene hladilnika poiskati odtočno cev in očistiti gumijasti varnostni ventil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  28 .11. 2022 ob  12: 40
-1
Obicajen dan? Bebec nepismen!