POČIVALŠEK "ZAPLOSKAL" POROČILU: "Zame je pomembno, da ni v njem nobenega govora o korupciji, kot je napovedovala opozicija"

Slovenija

Računsko sodišče je danes objavilo poročilo o učinkovitosti nabav zaščitne in medicinske opreme za obvladovanje okužb z novim koronavirusom. V njem je ugotovilo, da vlada, ministrstva za zdravje, za gospodarstvo, za obrambo ter zavod za blagovne rezerve pri nabavah zaščitne opreme niso bili učinkoviti. "Ko v izrednih kaotičnih razmerah poskrbiš za nabavo in rešiš na stotine življenj - nisi učinkovit," je v odzivu na poročilo na Facebooku zapisal premier Janez Janša. Po njem se je na twitterju odzval tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Janšo je več kot očitno 'zbodla' beseda učinkovitost. "Učinkovit je bil Marjan Šarec, ki je dal maske na Kitajsko in pustil prazna skladišča. Pa g. Vesel Tomaž, predsednik računskega sodišča je tudi "učinkovit", saj je nepridobitno pokasiral en milijon evrov. Ko si predsednik računskega sodišča, ki zaradi nezdružljivosti preganja župane za zneske nekaj 100 evrov, ob strani priskrbi še milijonček za jahtico in vilo, besede UČINKOVITOST, pa tudi ZAKONITOST, dobijo povsem drug pomen. Kar si lahko privošči lažna elita prvorazrednih, je namreč po njihovo izven nadzora," je v zapisu z naslovom 'Vesela učinkovitost' navedel predsednik vlade.

VESELA UČINKOVITOST Seveda po veselem novoreku STA vlada ni bila učinkovita. Ko v izrednih kaotičnih razmerah poskrbiš...

Objavil/a Janez Janša dne Četrtek, 18. marec 2021

Janšo je razburila ocena računskega sodišča, da vlada, zgoraj omenjena tri ministrstva in zavod niso bili učinkovito organizirani pri javnem naročanju in nabavah nujno potrebne zaščitne in medicinske opreme. "Postopki javnega naročanja zato niso bili izvedeni v skladu z načeli transparentnosti, učinkovitosti in enakopravne obravnave ponudnikov zaščitne in medicinske opreme, postopki pa so bili v nekaterih primerih izvedeni tudi v neskladju s predpisi in drugimi akti," je zapisalo računsko sodišče v danes objavljenem poročilu.

Po njem se je na Twitterju odzval še Počivalšek 

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek pa je na Twitterju zapisal, da ga veseli objava revizijskega poročila, ki je bilo zadnje mesece tako spolitizirano. "Zame je pomembno, da v poročilu ni nobenega govora o korupciji, kot je napovedovala opozicija, temveč gre za sistemsko analizo, v kateri igra ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo manjšo vlogo," je zapisal.

Kot je dodal, soglaša z ugotovitvijo računskega sodišča, da Slovenija sistemsko ni bila pripravljena na izziv. Sprejme tudi oceno, da na papirju niso bile povsem jasne pristojnosti nekaterih institucij. "Da, sistem je bil neučinkovit. Zato pa smo takoj pristopili s kriznim upravljanjem, da to nadoknadimo. Zato lahko ocenimo učinkovitost delovanja le v konkretnem kontekstu, ko smo se bali italijanskega scenarija in je divjala vojna za opremo. In v to vojno smo vstopili z neučinkovitim izhodiščnim sistemom. Ampak na koncu nam je uspelo in opremo smo dobili," je ocenil Počivalšek. Tega je lani, kot je znano, zaradi nakupa zaščitne in medicinske opreme doletela tudi interpelacija, ki pa jo je uspešno prestal.

Zdravko Počivalšek

Kot je danes še zapisal na Twitterju, je temeljna kritika ministrstva za gospodarstvo, da vlada ni dovolj jasno določila njihovih nalog. "Mi smo nalogo dobro razumeli: pomagati drugim organom, da nabavijo opremo, ki jo je zahteval naš zdravstveni sistem. To je bila naša naloga in skupaj z drugimi institucijami smo jo tudi uresničili," meni.

Veseli ga tudi jasen zapis v poročilu, da so za nabavo ventilatorjev najprej dobili mnenje strokovnjakov. "To je zelo pomembno. Nismo mi odločali, katere in koliko naj jih nabavimo. To je storilo zdravstvo. Naša vloga je bila samo pospešiti proces nabave in to smo naredili," je navedel.

Sicer pa bo Počivalšek popoldne podrobneje komentiral poročilo. "Zagotovo bo kdo poskusil iz konteksta vleči posamezne stavke, a bistveno je naslednje: poročilo v ničemer ne pritrjuje natolcevanjem opozicije in nekaterih medijev o korupciji," je dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  18 .03. 2021 ob  15: 26
ubogi marešalo
ZigaZois |  18 .03. 2021 ob  13: 11
Eni pokasirajo, drugi pokradejo preko posrednikov in se delajo nedolžne in fine.