POČILO NA SEJI KOPRSKEGA OBČINSKEGA SVETA: Kaj se skriva v ozadju spora med Scherianijem in Diabatéjevo?

Koper

Na včerajšnji seji občinskega sveta v Kopru je prišlo do ostrih besed med svetnikoma italijanske narodne manjšine Ondino Gregorich Diabaté in Albertom Scherianijem. Slednji je namreč na župana naslovil vprašanje, ali je Gregorich Diabatéjeva sploh še predstavnica italijanske narodne skupnosti v občinskem svetu, če se pod amandmaje, ki jih vlaga skupaj s svetniki iz vrst Levice, podpisuje kot samostojna svetnica. Razkol v sami italijanski narodni skupnosti naj bi sicer imel širše odzadje in se dotika tudi prihajajočih državnozborskih volitev, na katerih bo izvoljen tudi en poslanec iz vrst italijanske skupnosti.

Alberto Scheriani

Koprski občinski svetniki so se včeraj zbrali na 27. redni seji občinskega sveta, na kateri pa je vzniknil konflikt med Albertom Scherianiem in Ondino Gregorich Diabaté. Slednji je nato v bran stopil svetnik Levice Alan Medveš in se tako tudi sam zapletel v spor s Scherianiem. O incidentu so se danes že izjasnili v skupini Unitarietà Insieme, kjer so Scherianijeve besede označili kot "nedopusten napad in poizkus deskreditacije vidne predstavnice Italijanske narodne skupnosti".

Do konflikta je sicer prišlo zaradi spleta okoliščin, v katerih je bila svetnica Ondina Gregorich Diabaté pod amandma, ki ga je vložila skupaj s svetnikoma Levice, Alanom Medvešem in Majo Tašner Vatovec, podpisana kot samostojna svetnica, čeprav v občinskem svetu sedi kot predstavnica italijanske narodne skupnosti. Kot smo izvedeli neuradno, je temu botrovalo slabo poznavanje italijanskega jezika s strani osebe, ki je dokument pripravila.

Ondina Gregorich Diabaté

Alberto Scheriani je zato na včerajšnji seji na občinsko strokovno službo naslovil vprašanje "glede situacije, ki se je zgodila z gospo Ondino Diabaté". Kot pravi Scheriani, namreč Diabatéjeva ne more biti samostojna svetnica, razen če je izstopila iz italijanske narodne skupnosti. "Če je, imamo težavo, saj nimamo več treh predstavnikov," razlaga Scheriani, ki sicer pravi, da na seji ni bil polemičen, čeprav je bil napaden.

Opravičila se bo, a ne Scherianiju 

"Nisem izstopila iz narodne skupnosti, temveč iz svetniškega kluba," pa je v telefonskem pogovoru, v katerem smo jo prosili za komentar dogajanja, sprva poudarila Gregorich Diabatéjeva, ki je dodala, da način komunikacije, ki je bil uporabljen na seji sicer ni v njeni naravi, zato se bo vsem vpletenim, razen Scherianiju (kot pravi, bi se moral on njej) tudi opravičila

Občinski svet v Kopru

Diabatéjeva je priznala tudi, da so v ozadju "druge igre", na primer borba za mesto podžupana in pa predvolilna kampanja pred državnozborskimi volitvami, saj se je njo začelo omenjati kot protikandidatko zdajšnjemu poslancu italijanske narodne skupnosti, Feliceju Žiži. Kot je povedala Diabatéjeva, se nekateri predstavniki skupnosti s poslančevim delovanje v parlamentu pogosto ne strinjajo, zato so tudi ustanovili skupino Unitarietà Insieme.

"Poskus diskreditacije Ondine Gregorich Diabaté je bedni občutek panike"

Ta je danes medijem poslala tudi svoj odziv na dogajanje na včerajšnji seji občinskega sveta. V dopisu, ki so ga podpisali Alan Medveš, Clio Diabaté in Luka Juri, so "poskus diskreditacije Ondine Gregorich Diabaté" označili kot "bedni občutek panike, ki kroži v teh dneh med fotelji koprske in obalne samoupravne narodne skupnost ter parlamenta."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Olgo Franco |  28 .01. 2022 ob  21: 03
44
Kaj Olga Franca je še podžupanja?
Kanalizacija napreduje?
Bravo Alberto…
frikofrkic |  28 .01. 2022 ob  16: 18
-10
Scherianiju odpoved iz vseh plačanih funkcij, Levici pa prepoved nastopa na volitvah. In boste imali mir.
Pjero Shriba |  28 .01. 2022 ob  15: 11
62
Ma per piacere.
Adesso si farà un mix Unitarietà Insieme.
La Levizza che neanche sa dov'e' l'Istria con dissidenti UI e il voltagabbana per eccellenza Luka Juri.
Che tristezza.
TOPO GIGGO |  28 .01. 2022 ob  14: 26
-26
Nič novega, Scheriani zgublja oblast, edino pravilno, njegov modus operandi pa je Borisov, ni bil zastonj njegov podžupan.. 30 let matuzalema na vrhu piramide za svojo rit... FUORI dalle p....