POBARVAN SKALOMET V IZOLI: Na Komunali predvsem želijo drugačno izražanje mnenj (FOTO)

Izola

"Današnja noč očitno ni bila prehladna za nekatere 'ulične ustvarjalce', ki so si čas krajšali z barvanjem obnovljenega valobrana na ribiškem pomolu," so 20. decembra na svoji Facebook strani uvodoma zapisali na izolski komunali. Nepridipravi so namreč na modro – barvo morja – prebarvali zgornji pas valobrana oziroma skalometa. S tem so dosegli učinek vidnega 'morja', ki ga valobran trenutno sicer zakriva. 

Kot so še navedli, tovrstni "nepotrebni podvigi niso v korist nikomur, kvečjemu trenutno povzročajo težave izvajalcu gradbenih del in nalagajo visoke stroške sanacije". Ob tem so vse, ki bi morebitno dejanje posnemali, pozvali k "trezni presoji in razumevanju, da takšne aktivnosti povzročajo zgolj nepotrebno škodo, ki jo bo nenazadnje nekdo moral kriti".

Primer je bil prijavljen policiji, zaenkrat pa povzročitelj še ni znan, so nam sporočili s Komunale Izola. Zaenkrat aktivnosti v smeri sanacije skalometa še niso stekle, prav tako še niso ugotovili višine stroškov le-te.

Današnja noč očitno ni bila prehladna za nekatere »ulične ustvarjalce«, ki so si čas krajšali z barvanjem obnovljenega...

Objavil/a Komunala Izola-Isola dne Ponedeljek, 20. december 2021

So pa se na izolski komunali tudi bolj obširno odzvali na dotičen primer: "Tudi sami se, kot verjamemo sleherna Izolanka in Izolan, zavedamo pomena lepe vedute na morje in bi si jo iskreno želeli ohraniti, vendar pri tako dolgoročnem in strateškem projektu vse želje, žal, ne morejo biti uresničene," so navedli uvodoma.

"Višinska kota skalometa, ki je predmet te investicije, tako kot kota njegovega obstoječega podaljška je bila projektirana na podlagi veljavnih predpisov, in sicer Uredbe o pogojih in omejitvah za izvajanje dejavnosti in posegov v prostor na območjih, ogroženih zaradi poplav in z njimi povezane erozije celinskih voda in morja (Uradni list RS, št. 89/08 in 49/20) in Pravilnika o metodologiji za določanje območij, ogroženih zaradi poplav in z njimi povezane erozije celinskih voda in morja ter o načinu razvrščanja zemljišč v razrede ogroženosti (Uradni list RS, št. 60/07).

Predvsem se je potrebno zavedati osnovne funkcije skalometa, ki mora zagotavljati primerno stopnjo varnosti pristanišča ter dejstva, da so klimatske spremembe vse hitrejše in da se tovrstne investicije izvajajo za nekaj prihodnjih desetletij."

Odzvali so se tudi na nekatere očitke, da je valobran previsok ter da zastira pogled na morje: "Trenutni pogled, še posebej, ko je na ribiškem pomolu privezanih le nekaj plovil, ne izkazuje prave končne slike. Po zaključeni obnovi bo namreč vzdolž pomola bistveno več plovil, ki bodo zastirala pogled s Sončnega nabrežja na povišan skalomet, v sklopu investicije pa bo tudi stara makadamska pešpot ob skalometu nekoliko nadvišana in tlakovana ter bo tako nudila možnost za prijeten sprehod."

"Z razumevanjem sprejemamo želje občank in občanov, a navkljub temu bi si želeli drugačnega načina sporočanja mnenj, kot si ga je oz. so si ga v dotičnem primeru izbrali posamezniki, saj gre za namerno povzročanje škode na javni infrastrukturi, kar je nedopustno in nesprejemljivo. Za vsa vprašanja in pojasnila smo namreč vedno na razpolago," so zaključili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
SkateBordKite |  02 .01. 2022 ob  09: 01
Folk res nima kaj bolj pametnega za delat ajQuery1123027388669509575925_1641110366992 Chi cazzo se ne frega za nek pobarvan skalobran?? Sploh je pa to nespametna poteza ker izboljsalo se nebo nic...lepse pa tudi ni. Torej je to samo da folk ne bo reku da na komunali nic ne delajo. To je ko podjetje vodijo bedaki
Piero Panin |  02 .01. 2022 ob  00: 28
Smo v nekem eko muvingu za podnebne spremembe,sajenje dreves v afriki,eko kartoni od mleka...ma smeti ki lezijo po celi primorski ob cestah in gozdovih so se vedno tam.
Eko moj k....
To je samo finta da se malo boljse pocutis sam o sebi isto kot ce spijes vegi sok da ni zaradi tebe mogu kak prasic umret
zoran13 |  01 .01. 2022 ob  19: 28
AZBESTNE PLOŠČE

Ko berem argumentacijo Komunale, kaj je vse narejeno po katerem zakonu in Odloku, me zanima predvem to: ko govorijo o ekologiji in zelenem prehodu ter zadnjem odprtju modernih podzemnega ekološkega otoka na Cankarjevi ulici v Izoli, bi rad vedel, "kdaj bodo sanirali in uredili ter odstranili svojo streho na njihovem sedežu ter bližnjih skladiščih", ki so kljub obstoječim zakonom in Odlokom, še vedno pokrite s škodljivimi azbestnimi valovitimi ploščami.

Kako bodo sedaj ukrepali, da aktivnosti Komunale ne bodo povzročale zgolj nepotrebno, nepopravljivo in zdravju škodljivo škodo. Sosedje in zaposleni pa so vedno samo tiho in jih za svoje zdravlje prav nič ne skrbi.
komunala-izola.si/

"V času, ki je minil od prepovedi prodaje azbestnih izdelkov, so se ti približali izteku življenjske dobe. Azbestna kritina na naših strehah je stara in poškodovana, saj se plošče zaradi izpostavljenosti vremenskim vplivom luščijo in pokajo. Azbestna vlakna, ki jih s prostim očesom ne vidimo, povzročajo poškodbe na pljučih že pri enkratni izpostavljenosti. Posledice so lahko nekatere vrste pljučnih rakov in azbestoza; bolezni, pri katerih je razvoj počasen in lahko izbruhnejo tudi več desetletij po enkratnem stiku z azbestom."
dnevnik.si/1042876573
Piero Panin |  31 .12. 2021 ob  18: 54
15
20 do 30m izredno ravne crte,ne gre za obicen vandalizem
anton |  31 .12. 2021 ob  13: 49
28
... ne vem, če to investicijo izola najbolj potrebuje, stari pomol, "valobran", mu pravimo izolani, je prenesel marsikatero tramotano in ni bilo nikoli večje škode ... osebno menim, da je z navedenim posegom v okolje, na žalost izola igubila del svoje "duše" ...
... mislim, da bi bilo bolj smotrno, da bi se izolanom zagotovila parkirna mesta in se naredila parkirna hiša ter posledično ispraznili "mandrač" z vozili ter staremu mestu, najlepšemu kotičku izole, vrnili čar, ki ga je imel pred leti ...
Nina |  31 .12. 2021 ob  12: 28
Meni zgleda lepo
ManofSteel |  31 .12. 2021 ob  11: 13
14
ko vidiš sprehajalce psov...ko gleda okoli med potrebo psa, če ga slučajno kdo gleda...če ga ne gleda, pol niti ne pobere iztrebka. Pol pa so mi najbolj smešni taki, ko peljejo psa ven na potrebo...naredi dvajset metrov do prvega soseda, se usere in gre naprej domov. Itak, da ga ne pobere...pa še blizu je bilo, tako da mu/ji ni treba naredit še kak meter s tisto zaruznjeno rtjo. Ko pa je bil lockdown....zanimivo, kako so se bunili, da kako "zakaj ne smejo" od doma več kot 200 metrov. Mislim, vsem je jasno, da se tej imbecili totalno delajo norca iz nas, ki premoremo svetlobna leta več inteligence od njih. Država polna neandertalcev, ki me želijo prepričat, da so njihove izpirjene navade nekaj "normalnega".
ManofSteel |  31 .12. 2021 ob  11: 05
Včeraj okoli 22 ure sem šel mimo pomola in sem opazil na široko odprto ograjo. Takoj mi je bilo jasno zakaj se gre... To pa je tisto o čemer jaz govorim..., da bi bilo marsikateremu Izoljanu spucat zobe..., da mu ne bi več smrdelo iz ust !