PO ZMAGI NAD AVSTRIJO JIM LAHKO LE ČUDEŽ PREPREČI POT NA EVROPSKO PRVENSTVO: Slovenski košarkarji lahko vozovnico dobijo že danes

Slovenija

Košarkarji Slovenije so v Ljubljani v vnaprej odigrani tekmi 5. kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2022 (skupina F) premagali Avstrijo s 77:64 (20:12, 50:25, 61:40).

Slovenski košarkarji so si z zmago proti Avstriji praktično že zagotovili udeležbo na eurobasketu 2022 v Nemčiji, Italiji, Gruziji in na Češkem. V Stožicah so zmagali s 77:64.

Sloveniji lahko le čudež prepreči pot na evropsko prvenstvo. Potrditev štirinajstega zaporednega nastopa na turnirju štiriindvajsetih najboljših reprezentanc Evrope lahko dobi že danes, če bo Ukrajina ob 17.10 v zadnji tekmi v ljubljanskem mehurčku premagala Avstrijo.

Ne glede na to, ali si bo Slovenija že zdaj matematično zagotovila nastop na EP ali v šele v zadnjem ciklu februarja 2021, bosta tudi zaključni tekmi kvalifikacij sila pomembni. Vsaka zmaga namreč prinaša točke za lestvico Fibe, po kateri se nato določajo nosilci oziroma kakovostni razredi za žreb.

Slovenija trenutno zaseda sedemnajsto mesto na svetu oziroma dvanajsto med evropskimi reprezentancami, kar pomeni, da je za las še v tretjem bobnu. Turčija pred njo ima več kot 16 točk prednosti, Nemčija pa za njo zaostaja manj kot točko. Slovenija mora februarja igrati še z Madžarsko in Ukrajino.

Prireditelj februarskega mehurčka bo znan 4. decembra. Neuradno sta se prijavili Ukrajina in Madžarska. Slednjo čakajo še štiri tekme, saj v Ljubljani ni igrala zaradi okužb v reprezentanci, od tega dve doma.

Proti Avstriji, najslabši reprezentanci po lestvici Fibe v skupini F (56.), je Slovenija zabeležila tretjo zmago v teh kvalifikacijah. Potem ko je prvi obračun v Kopru dobila le za sedem točk (včeraj je v Stožicah premagala tudi Ukrajino s 84:73), je bila tokrat zmaga veliko bolj prepričljiva.

Do prvega vodstva so varovanci novega selektorja Aleksandra Sekulića sicer prišli šele v zaključku prve četrtine (15:12), a so nato hitro prišli do + 20 (38:18), pred odmorom pa tudi do 50:23. V nadaljevanju je Slovenija podobno kot dan prej proti Ukrajini igrala manj intenzivno, tako da so Avstrijci lažje dihali in prišli do spodobnega poraza.

Pri Sloveniji, ki je zadela 13 trojk, dobila skok s 36:32, a imela tudi 15 izgubljenih žog, so trije igralci prišli do dvomestnih številk. Prvi strelec je bil tako kot proti Ukrajini Jaka Blažič (16 točk, met 6:11), štirinajst točk in osem skokov je zbral Gregor Hrovat, deset pa Blaž Mahkovic.

Izjavi po tekmi

Aleksander Sekulić, selektor Slovenije: "Izpolnili smo cilj in dosegli dve zmagi, ki sta nas močno približali evropskemu prvenstvu. Čeprav sta bili obe dokaj prepričljivi, pot ni bila enostavna. Fantje so morali garati vseh 40 minut. Malce se nam je poznala utrujenost, saj smo pred manj kot 24 urami igrali tekmo z Ukrajino, na drugi strani pa so bili Avstrijci sveži. V drugem polčasu nam je nekaj težav povzročala conska obramba, toda s čvrsto obrambo smo prišli do zasluženega uspeha."

Edo Murić, kapetan Slovenije: "Vedeli smo, da tekmi ne bosta lahki, zato smo veseli, da smo obe dobili. Odločilna je bila naša obramba in dobljen skok. Čeprav smo se zdaj delno otresli pritiska uvrstitve na EP, moramo v februarskem ciklu dobiti obe tekmi in dokazati, da smo najboljša ekipa v tej skupini. Upam, da se bodo lahko gledalci čim prej vrnili v dvorane, saj pogrešamo energijo, ki nam jo dajejo."


* Dvorana Stožice, brez gledalcev, sodniki: Yilmaz (Turčija), Sahin (Italija), Kukelcik (Slovaška).
* Slovenija: Rebec 2, Rupnik 7 (4:4), Murić 9, Blažič 16 (1:2), Hrovat 14 (6:6), Morgan 9 (3:3), Hodžić 6, Mahkovic 10 (2:2), Lapornik 4.
* Avstrija: Schreiner 3, Vujošević 22 (7:8), Murati 17 (2:2), Friedrich 5, Gutti 3, Mahalbašić 11 (3:4), Douvier 3.
* Prosti meti: Slovenija 16:17, Avstrija 12:14.
* Met za igre: Slovenija 24:59, Avstrija 23:59.
* Met za tri točke: Slovenija 13:37 (Blažič 3, Murić 3, Hrovat 2, Hodžić 2, Mahkovic 2, Rupnik), Avstrija 6:23 (Schreiner, Vujošević, Murati, Friedrich, Gutti, Douvier).
* Skoki: Slovenija 36 (24 + 12), Avstrija 32 (22 + 10).
* Osebne napake: Slovenija 19, Avstrija 23.
* Pet osebnih: /.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija