PO ZATIŠJU SE BODO ZNOVA OGLASILI: Vaščani obžalovali odstranitev zvonov

Trst

Potem ko so januarja letos iz vaške župnijske cerkve sv. Urha v Dolini pri Trstu zaradi pritožbe vaščanov umaknili zvonove, so te na podlagi odloka, ki ga je podpisal nadškof Giampaolo Crepaldi, zopet tam. Ponovno se bodo oglasili na večer velike sobote, 16. aprila.

Med bogoslužjem, ki se bo pričelo ob 20. uri, se bo najprej oglasil največji zvon, tako imenovani sv. Urh, zatem pa še ostala dva zvonova, sv. Marija in sv. Martin, so po poračanju Primorskega dnevnika napovedali v dolinski župniji.

Zvonove so sicer v začetku tega leta odnesli italijanski organi pregona. Glede na navedbe v sodni dokumentaciji so zvonove zasegli zaradi pritožbe šestih vaščanov ter peticije proti dolinskim zvonovom, češ da motijo počitek in delo. Veliko vaščanov, ki je peticijo podpisalo, je pozneje obžalovalo svoj podpis pod peticijo in se je v župnijskem uradu zanimalo, kako podpis preklicati. Dogodek je močno obžaloval tudi dolinski župnik, ki je takrat dejal, da kaj takega niso doživeli niti v obdobju fašističnega režima.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija