PO VISOKEM ODSTOTKU POZITIVNIH: Vsi šolniki iz ajdovske občine na PCR testih negativni

Slovenija

Po včerajšnjem dopoldanskem testiranju šolnikov v ajdovski in vipavski občini, ko so opravili okrog 420 hitrih testov, je bil pri učiteljih Osnovne šole Dobravlje ugotovljen visok odstotek pozitivnih z novim koronavirusom. Po posvetu z epidemiologinjo so jim popoldan odvzeli bris s PCR testi, ki so pri vseh pokazali, da so negativni.

Na dopoldansko testiranje je prišlo 526 ljudi, poleg 420 šolnikom so brise s hitrimi testi odvzeli tudi nekaterim zaposlenim v gospodarstvu in trgovini. Skupno jih je bilo pozitivnih 21, zato je epidemiologinja na testiranje s PCR testi popoldan poslala 20 oseb, 12 od teh je bilo učiteljev iz Osnovne šole Dobravlje.

Rezultati PCR testov so pokazali, da so bili hitri testi lažno pozitivni, vsi odvzeti vzorci so bili namreč negativni.

Direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar je povedal, da je ista ekipa hitre teste včeraj opravljala na vseh lokacijah v ajdovski in vipavski občini, do velikega odstopanja, kar 15 odstotkov pozitivnih testov pa so imeli le v Dobravljah.

"Kar se tiče strokovnosti odvzema, mislim da ni bilo težav, saj je ista ekipa brise odvzemala najprej v Dobravljah, potem pa se je preselila še v Vipavo, kjer ni bilo pri opravljenih testih niti enega pozitivnega," je povedal Stopar. Zato je prepričan, da bi morali pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) razmisliti o kakovosti uporabljenih hitrih testov.

V Ajdovščini bodo danes ob rednem testiranju opravili še 60 dodatnih testiranj s hitrimi testi za šolnike, je še napovedal Stopar.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  09 .02. 2021 ob  13: 21
A to gre v zep vsem tistim idiotom ki so govorili o zanesljivosti Testov In potrebi po testiranju ceprav niso cutili nobenih simptomov ...kje mi mecemo nas denar ?
vseved |  09 .02. 2021 ob  09: 26
Janša trdi , da so testi zanesljivi.