PO VEČMESEČNIH POGAJANJIH: Programi Radia Capodistria in TV Koper odslej tudi na Hrvaškem

Koper

RTVS je v ponedeljek podpisala sporazum z Ljudsko univerzo v Trstu in hrvaškim Telekomom o financiranju retransmisije programov Radia Capodistria in Televizije Koper - Capodistria na Hrvaškem v kabelskem in satelitskem sistemu. Tako bodo vsebine teh manjšinskih programov lahko spremljali tudi pripadniki italijanske manjšine na Hrvaškem.

S tem so se zaključila večmesečna pogajanja, kako pripadnikom italijanske manjšine na Hrvaškem zagotoviti možnost spremljanja Radia Capodistria in TV Koper - Capodistria po tistem, ko so novembra zaradi pomanjkanja finančnih sredstev prekinili oddajanje preko satelita. Sporazum bo zagotovil financiranje oddajanja programov s sredstvi italijanskega ministrstva za zunanje zadeve, so pojasnili na Radioteleviziji Slovenija (RTVS).

Ocenili so, da sporazum pomeni "pomembno prelomnico glede oddajanja signalov dveh manjšinskih programov ter oddaj TV Koper - Capodistria". V skladu s tem sporazumom ju bo mogoče na Hrvaškem spremljati v kabelskem sistemu MaxTV IPTV in satelitskem MaxTV SAT prek satelita Eutelsat 16 stopinj vzhod. To je položaj, ki jo uporabljata tudi slovenska in hrvaška nacionalna televizija. Sporazum je sklenjen za 15 mesecev.

Hrvaški uporabniki, ki že imajo "italijanski" in "evropski" paket, bodo lahko brez doplačila sledili obema kabelskima programoma, drugi pa bodo lahko izbrali najprimernejši komercialni paket. Satelitski sprejem bo prosto dostopen. Ne bodo pa vidne nekatere televizijske oddaje, za katere RTVS nima pravic za predvajanje v tujini.

V nacionalni RTV hiši so ocenili še, da "financiranje retransmisije obeh programov nedvomno kaže, da so italijanska vlada ter politični in institucionalni predstavniki italijanske narodne skupnosti v Sloveniji in na Hrvaškem naklonjeni skrbi za prihodnost teh dveh programov". To dokazuje tudi "podpora tehnološkim inovacijam, razvoj multimedijske platforme ter aplikacije za mobilne naprave italijanskih radijskih in televizijskih programov v Kopru", so še dodali.

"Redakcijske smernice Radia Capodistria, ki je lani praznoval 70 let, in TV Koper - Capodistria, ki bo prihodnje leto praznovala 50 let delovanja, so namenjene tudi ohranjanju in razvoju jezikovne in kulturne identitete italijanske skupnosti in njenih stikov z matično državo v duhu kulturne izmenjave v večetničnem in čezmejnem prostoru," so še zatrdili na RTVS.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija