PO VEČINI DRŽAVE OD PONEDELJKA VEČJE SPROŠČANJE UKREPOV: Nekatere omejitve bodo odpravljene že v soboto

Slovenija

V devetih od dvanajstih regij prihodnji teden odpirajo osnovne šole za učence prvega triletja in vrtce, je sinoči sklenila vlada. Gre za regije, ki glede na sprejeti vladni načrt izpolnjujejo pogoje za sproščanje omejitvenih ukrepov, je po seji vlade povedal premier Janez Janša. Šole ostajajo zaprte v Jugovzhodni, Posavski in Goriški regiji.

Šole se torej odpirajo v Osrednjeslovenski, Gorenjski, Primorsko-notranjski, Obalno-kraški, Koroški, Podravski, Pomurski, Savinjski in Zasavski regiji.

Prav tako je vlada z odlokom odpravila prepoved zbiranja za študente za opravljanje laboratorijskih vaj in individualnega pouka (tako v višjih strokovnih šolah kakor tudi na univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih). Izjeme, ki jih predvideva odlok pri zbiranju, veljajo za zaposlene v zavodih in za posameznike, ki v njih opravljajo delo na drugi pravni podlagi (na primer podjemne ali avtorske pogodbe) ter člane organov zavodov, je zapisano v sporočilu po seji vlade.

Dodatno je določena izjema od prepovedi zbiranja (ne glede na regijo) za učence in dijake, ki potrebujejo nujno pomoč svetovalne službe, ter za izvedbo nujnih postopkov, povezanih z nadaljevanjem izobraževanja, so sporočili.

Šole in vrtci bodo otroke sprejeli v torek

V ponedeljek bo po besedah Janše potekalo testiranje zaposlenih v šolah in vrtcih, s poukom v šolah in polnim varstvom v vrtcih pa bodo nato začeli v torek. Pri testiranju ne pričakuje večjih težav, prav tako na testiranju naj ne bi bilo dolgih vrst.

Po besedah premierja so trendi v zadnjih dneh takšni, da lahko prihodnji teden pričakujemo, da bodo vse regije prešle v rdečo fazo in bodo lahko tako šole za del učencev in vrtce v polnem obsegu odprli v vseh delih države. Pomembno pa se mu zdi, da se vsi držijo predpisanih ukrepov, saj bo le tako mogoče zmanjšati tveganje, ki ga prinaša sproščanje. Sprostitve na področju šolstva naj bi sicer danes podrobneje predstavilo ministrstvo za izobraževanje.

Pouk za učence prvega triletja osnovne šole bo potekal po modelu C, ki je bil po besedah Janše predstavljen poleti. Ta predvideva, da v šole odidejo učenci prvega triletja osnovnih šol, pri čemer je priporočljivo, da se za preprečevanje okužb oddelke razdeli v manjše skupine. V vrtcih bo varstvo otrok potekalo v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Odpirajo se specializirane otroške trgovine, vulkanizerji in mehaniki

V devetih statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko bodo s ponedeljkom med izjemami od prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom dodane premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev, servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles) in specializirane prodajalne z otroškim programom, je navedeno v sporočilu po seji vlade.

Že s soboto pa bodo v rdečih regijah spet delovala smučišča, pogoj za smučanje bo negativen hitri test na okužbo z novim koronavirusom. Upravljavec žičniških naprav bo na vstopni točki na smučišče dolžan zagotoviti hitro testiranje v organizaciji pooblaščenega izvajalca, je navedeno v gradivih po seji vlade.

Janša: "Od naših skupnih naporov bo odvisno, ali so bile naše odločitve o sproščanju pravilne"

Kot je na sinočnji novinarski konferenci po seji vlade poudaril predsednik vlade Janez Janša, prehod sicer ni tako krepak, da bi to navdajalo s kakim veseljem, a vendarle je napredek. Vlada pa bo v prihodnjih dneh odločala o morebitnih dodatnih ukrepih, je še napovedal premier.

"Razmere v Sloveniji so še vedno zelo resne. Zato bo v vseh dejavnostih, kjer bo prišlo do sproščanj, pomembno, da se striktno držimo navodil, da ni izjem, da upoštevamo vse ukrepe. Tako zdravstvena inšpekcija kot policija bosta poostrili nadzor. Ne želimo si, da bi morali v prihodnjih tednih zaradi poslabšanja epidemiološke situacije spet zaostrovati ukrepe. To je v našem skupnem interesu," je državljane nagovoril predsednik vlade.

"Od naših skupnih naporov bo odvisno, ali so bile naše odločitve o sproščanju pravilne. Samo šolniki in tisti, ki bodo izvajali dejavnosti, sami ne bodo mogli zmanjšati tveganja do sprejemljive mere. Vsi, ki uporabljamo te storitve, se moramo zresniti in te ukrepe upoštevati," je opomnil premier.

Janez Janša

Tri regije ostajajo črne

V preostalih treh regijah - Goriški in Posavski regiji ter v Jugovzhodni Sloveniji - sedanje omejitve ostajajo. A glede na napovedi gibanja okužb Janša pričakuje, da se bodo tudi te tri regije že prihodnji teden pridružile rdečim regijam.

Trenutno so po vsej državi lahko odprte le živilske trgovine, lekarne, bencinski servisi, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, dovoljene so poštne, finančne in geodetske storitve, dimnikarske storitve (pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo dimnikarske storitve, prisoten samo en izvajalec, če pa to ni mogoče, je lahko v prostoru prisoten izvajalec storitve in ena oseba, ki je uporabnik male kurilne naprave) in dostavna služba.

Dovoljena so gradbena dela, pri izvajanju katerih ni stika s potrošniki, ter individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve. Mogoč je osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno.

Delujejo lahko tudi tržnice s hrano, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij, čistilni servisi in čistilnice ter druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja, mogoče pa so tudi storitve frizerskih salonov ter medicinske pedikure in manikure.

Nova izjema pri prehajanju meje

Vlada je sicer včeraj dopolnila izjemo pri prehajanju meje za lastnike objektov in zemljišč. In sicer lahko v Slovenijo iz države na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno na domu ali brez predložitve negativnega izvida testa vstopi državljan članice EU ali schengenskega območja, ki prihaja iz take članice, kjer je opravljal varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrbo ali nego družinskih članov, starševsko skrb in stik z otrokom, vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali uporabi, ali je odpravljal neposredno nevarnost za zdravje, življenje in premoženje, in se čez mejo vrača v roku 12 ur po prehodu meje.

Poleg tega je vlada do 29. januarja podaljšala veljavnost ostalih odlokov, sprejetih na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, in s tem ukrepov iz teh odlokov, med drugim odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov, obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah in o začasni delni omejitvi gibanja ljudi in prepovedi zbiranja ljudi.

Poleg tega bodo lahko od 23. do 29. januarja glede na sklep vlade delovale tehnične službe, strokovne organizacije in pooblaščene registracijske organizacije s področja motornih vozil, lahko se bo opravljalo preglede cistern ter vozil za izdajo certifikatov o brezhibnosti vozil za prevoz nevarnega blaga. Prav tako bodo lahko delale tahografske delavnice.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  21 .01. 2021 ob  10: 45
SRAMOTA!
Obratovanje žičnic ima spet prednost pred odprtjem šol in vrtcev.
To je možno samo v Sloveniji!