PO UREDITVI PREHODA V ŽUSTERNI: Kakšni so sedaj načrti s podhodom? (FOTO)

Koper

V Žusterni so se septembra razveselili nove pridobitve. Dobili so nov prehod za pešce in kolesarje, a je zaradi tega svojo vlogo pri tem izgubil tamkajšnji podhod, ki je prej služil za prečkanje ceste. Kakšni so načrti z njim? Ga bodo zaprli ali bo dobil novo namembnost?

Odkar je obalna cesta od Kopra proti Izoli zaprta za promet, so se odprle nove možnosti za ureditev obalnega pasu, ki je sedaj v prvi vrsti namenjen predvsem pešcem in kolesarjem. Tako so v sklopu urejanja tega območja v Žusterni pri kopališču dobili tudi nov prehod za pešce, s tem pa je tamkajšnji podhod izgubil svojo nalogo.  

Kakšne načrte imajo s podhodom, smo vprašali Mestno občino Koper (MOK). Po njihovih pojasnilih je nova prometna ureditev v Žusterni odprla več možnosti za preureditev podhoda, a konkretnih načrtov še nimajo. "K razmisleku smo pozvali krajevno skupnost in jih prosili, naj nam svoje predloge posredujejo čim prej," so zapisali na MOK.

Krajevna skupnost (KS) Žusterna je v predlogu priprave proračuna za leti 2021/22 vključila tudi ureditev podhoda, a je potrebna najprej izdelava projekta, šele nato lahko pristopijo k oceni vrednosti investicije, pojasnjuje predsednik KS Žusterna Igor Čurin.

Kot je povedal, so nekaj predlogov s strani krajanov že prejeli, čakajo še druge. Obravnavali jih bodo na novembrski seji, ko jih bodo tudi javno razgrnili.

Kako bi preuredili podhod krajani?

Med predlogi, ki so jih do sedaj prejeli v KS, so med drugim kolesarnica, nekateri predlagajo, da bi podhod opremili z omaricami za kopanje, padel pa je tudi predlog, da bi se v podhodu uredila vinoteka.

Med možnostmi tudi zaprtje podhoda

Dokler bo prišlo do kakršnekoli preureditve podhoda, pa bo preteklo še nekaj časa, saj bo potrebno urediti kar nekaj zadev. Po izbrani ideji sledi sprememba namembnosti tega prostora, izdelava projekta, preučiti bo potrebno tudi varnostni vidik, pravi Čurin. Ker je podhod pod nivojem morja, ga je treba ustrezno zavarovati, v nasprotnem primeru bi lahko ob velikem nalivu in povišanem plimovanju morja prišlo do poplav, kar bi lahko poškodovalo opremo.

"Če se bo karkoli delalo, se bo to delalo prihodnje leto," še dodaja Čurin. V najslabšem primeru pa se bo podhod zaprl, je zaključil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pajade |  31 .10. 2020 ob  08: 45
Predlagam, da se v podhodu shranjuje fonja iz hudournika....
MARIO |  29 .10. 2020 ob  16: 29
Nj se naredi začasno stranišče za pse, dokler njihovi lasniki ih ne naučio da serjeju doma na školki....
Piero Panin |  28 .10. 2020 ob  12: 21
Kot da nekaj fali v tem podhodu...
Kje so mladi umetniki?
Picasso je tudi tako zacel,pol so ljudje opazli njegov talent
;-)