PO TREH LETIH VENDARLE DOČAKALI EPILOG: V Slovenske železnice vstopajo Čehi

Slovenija

Skoraj tri leta trajajoča zgodba o izbiri strateškega partnerja tovornega prometa Slovenskih železnic (SŽ) očitno dobiva epilog. Poslovodstvo SŽ z Dušanom Mesom na čelu naj bi se namreč s češko skupino Energetski in industrijski holding, ki je v lasti češkega oligarha, dogovorilo o njenem vstopu v družbo SŽ-Tovorni promet, piše spletni portal Siol.

O vstopu Čehov v SŽ-Tovorni promet naj bi v prihodnjih tednih razpravljal nadzorni svet SŽ, ki ga tudi v novi sestavi vodi Bojan Brank. Zadnjo besedo o povezovanju med SŽ in Čehi pa bo imel Slovenski državni holding (SDH), kjer so že pred časom zagotovili, da "bo odločitev o soglasju temeljila na vsebinsko utemeljenem predlogu poslovodstva in nadzornega sveta SŽ, lastni proučitvi predloga in spremljajoče dokumentacije".

Podrobnosti dogovora za zdaj niso znane, saj ga Mes ni želel komentirati. Za Siol je dejal le, da "so pogajanja v zaključni fazi". Po informacijah spletnega portala bodo Čehi z vplačilom okoli 80 milijonov evrov dodatnega kapitala pridobili 49-odstotni delež v SŽ-Tovornem prometu. Imeli naj bi najmanj dve od petih mest v upravi družbe, enakopraven vpliv na njeno upravljanje pa naj bi si zagotovili z več določili v družbeni pogodbi - tudi s predstavniki v razširjenem nadzornem svetu matične družbe SŽ.

Družba SŽ-Tovorni promet je imela konec lanskega leta 1200 zaposlenih. V letu rekordne gospodarske rasti je ustvarila osem milijonov evrov čistega dobička, kar je četrtino manj kot leto pred tem, in 10 milijonov denarnega toka iz poslovanja. Imela je še 123 milijonov evrov finančnih obveznosti.

Daniel Kretinsky

Češki Energetski in industrijski holding ima medtem v lasti za okoli 12 milijard evrov sredstev in naložb, največ s področja energetike. V zadnjih letih se širi na področje logistike. Z vstopom v SŽ bo zaokrožil območje svojega delovanja med Jadranskim in Baltskim morjem.

Daleč največji lastnik holdinga je milijarder Daniel Kretinsky, eden od najbogatejših Čehov, navaja Siol. Kariero je začel v slovaško-češki finančni skupini J&T, ki ima v lasti približno 13 odstotkov delnic Petrola. Prvo naložbo v Sloveniji je sicer izvedel leta 2015. Takrat je naložbena skupina Rockaway Capital, v kateri sodeluje, kupila enega izmed največjih spletnih trgovcev v regiji Mall, katerega del je tudi slovenski spletni trgovec Mimovrste. Kretinsky naj bi se zanimal tudi za slovensko medijsko družbo Proplus, lastnico POP TV in Kanala A, še piše spletni portal.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija