PO TREH DESETLETJIH: Zmelkoow se poslavljajo tretjič in morda zadnjič (INTERVJU, VIDEO)

Piran

Konec lanskega leta nas je presenetila vest, da se po 30 letih glasbenega ustvarjanja legendarni primorski bend Zmelkoow poslavlja. Sledila sta kar dva razprodana velika poslovilna koncerta v Ljubljani in Mariboru, zdaj je na vrsti še tretji, največji in zadnji. Tako se bodo Zmelkoow poslovili 16. septembra na domačem terenu, in sicer v Avditoriju Portorož. A če, kot so zapisali, "še po tem slovesu ne bo konca sveta", se bo bend v bodoče raje držal dobrih, starih, preverjenih okroglih obletnic. Ni odveč poudariti, da bodo ves dobiček s prireditve namenili "obnovi sveta po Armageddonu" in kot se za velike koncerte spodobi, bodo seveda poskrbeli tudi za nekaj presenečenj in izven-serijski šov.

Zmelkoow so v svojih 30 letih obstoja nanizali vrsto evergrinov in se trdo zasidrali na prestolu rahlo bizarnih genialcev slovenske muzike. V treh desetletjih so izdali deset CD-jev, nekaj vinilov in kaset, pa tudi izdaj na precej posebnih nosilcih zvoka. Zmelkoow bi mnogi umestili med zabavljaške bande, čeprav v svojem zabavljaštvu nosijo zelo angažirana, provokativna in izpovedna sporočila. Ves čas mojstrsko krmarijo med (samo)ironično kritiko sodobnega sveta, eksistencialnimi vprašanji, glorifikacijo bizarnosti in norim veseljaštvom. In vse to počnejo na zelo svojstven, inteligenten, neponovljiv način, predvsem pa iskreno.

V letu, ko bi vsak drug praznoval okroglo obletnico ali izdajo dveh albumov ('10/10' in 'Dramsko razkošje', oba izdana 2022), so se odločili za slovo. Septembra prirejajo svoj Največji poslovilni koncert – zadnjič. Ta bo potekal v portoroškem Avditoriju v soboto, 16. septembra. Ob najavi verjetno tokratnega poslovilnega koncerta smo na Zmelkoow naslovili nekaj vprašanj, na katere je odgovoril pevec Goga Sedmak

Po zelo delovnem letu ste napovedali več poslovilnih koncertov, v Portorožu celo največji poslovilni koncert. Ste si morda določili, koliko let se boste poslavljali, tako kot nekateri drugi bendi, ki to počnejo neskončno dolgo časa, ali pa gre zares?

Kot to velja za večino našega delovanja, je tudi ta akcija precej brezglavorepa. Začetna ideja je bila, da v posmeh bendom, ki se poslavljajo na dolgo in široko in potem, ko se že dokončno poslovijo, priredijo veliki comeback, priredimo 'Veliki poslovilni koncert – prvič'. Tisti 'prvič' naj bi bil fora. Potem pa je naš manager Primitivc ugotovil, da to poslavljanje prinaša dober zaslužek in je takoj uredil še 'Veliki poslovilni koncert – drugič' itd. Potem je seveda na krilih uspeha svojih poslovnih potez vplačal Lamborghini Huracána in zdaj moleduje bend, naj ga ne pustimo na cedilu, sicer bo bankrotiral … In kaj naj zdaj mi, samaritani kot smo? Sicer se morda na koncu iz vsega skupaj le izcimi kaj koristnega – na primer tako bomo razvrednotili sam koncept poslovilnega koncerta, da se niti najbolj preračunljivi bendi ne bodo več upali poslavljati, ker bodo vsi vedeli, da gre za komercialni nateg.

Kdo vas bo v primeru odhoda z glasbene scene najbolj pogrešal?

Zagotovo manager – iz že omenjenih razlogov. Sicer pa najbrž tisti, ki nas radi vidijo in slišijo. To pa je kar pisana druščina – igrali smo že za otroke, zapornike, penzioniste, gluhoneme, tabornike, ekipe s psihičnimi težavami, rudarje, obiskovalce muzejev …, če naštejem le nekaj ne klasičnih rokerjev. Precej verjetno nas ne bi pogrešal rumeni tisk.

Ste za poslovilni koncert pripravili tudi kakšne glasbene novosti ali pa gre predvsem za preigravanje največjih uspehov?

Običajno za te malo večje koncerte naredimo en miks evergrinov in novejših komadov; pa seveda kakšnega gosta povabimo, da je bolj veselo in 'na nivoju'. Se menimo z nekaj zanimivimi kalibri in mislim, da se bomo tudi tokrat kar dostojno poslovili.

 

S čim bi se želeli vpisati v zgodovino slovenske glasbe?

Recimo kot 'skupina vrhunskih klasičnih glasbenikov, ki jim je uspelo večkrat napolniti Scalo, Royal Opera House in Bolšoj teater' … Ta ne bi bila slaba. Ampak mislim, da nam z našim pristopom ne bo uspelo; smo že preveč zašli v rokerske vode. Pa tudi vaditi bi morali precej več.

Še vedno menite, da je smisel življenja ležanje na plaži ali pa imate po tolikih letih kakšno drugačno predstavo o Biti?

No, saj že v pesmi je ležanje na plaži le en verz, pa še tega navaja Bit in ni nujno, da se z njo strinjamo. Sicer, če smo pošteni, mislim, da nihče v bendu ni odločno proti ležanju na plaži. Je pa treba pasivni počitek na vetrcu in soncu uravnotežiti še z drugimi zadevami, kot so pljuckanje piva, sprehajanje psa, kolesarjenje, duhovna rast, izgorevanje na delovnem mestu, deljenje ljubezni in sočutja in seveda urejanje dokumentacije za prenovo nepremičnine.

Koliko spotov ste v dolgi glasbeni karieri doslej posneli? Imate kakšnega najljubšega oziroma takega, ki vas najbolj predstavlja?

Pravzaprav niti ne zelo veliko, upoštevajoč, da igramo in snemamo že 30 let. Po navadi smo posneli 1–2 spota na ploščo, šele pri zadnji '10/10' smo se malo bolj razpištolili, glede na to, da gre za jubilejni projekt. Torej skupaj najbrž pridemo na kakšnih 20 spotov. Meni so najbolj všeč naši zgodnejši spoti, ki smo jih delali praktično sami in so zaradi tega bolj 'mi'. Je pa res, da so bili tehnično tako slabi, da jih ni nihče vrtel … Recimo spot za 'Moj računalnik', v katerem vpeljemo svetovno inovacijo 'dolgočasni video'. Takšnih 'lo-fi' kozlarij se dandanes ne dela več.

Kako ohranjate kreativnost glede na to, da občinstvo od vas nenehno pričakuje nove ideje, besedila, glasbo?

S treningom, podobno kot se to dela s fizično formo. (smeh)

Najnovejši videospot – deseti od desetih skladb z aktualnega albuma '10/10', in sicer za skladbo 'Vročina', si lahko ogledate na spodnji povezavi. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  13 .06. 2023 ob  16: 13
Obala brez zmelkoow je tako kot dalmacija brez Miso Kovaca.
Pjero Shriba |  13 .06. 2023 ob  11: 26
Ta Vročina pa kar spominja na Pink Floyd-e iz 70-tih.
Pjero Shriba |  13 .06. 2023 ob  11: 19
-5
Še ena iztrošena skupina, ki se bo poslavljala par desetletij.