PO SLOVENIJI PUSTOŠILA NEURJA: Najhuje prizadela Posočje in Bohinj, v Radečah toča, velika kot jajce

Slovenija

Ob prehodu vremenske fronte so Slovenijo že zjutraj zajela lokalna neurja. Pri tem je bilo največ težav v Posočju, kjer je močan veter v Kamnem pri Tolminu odkrival strehe in podiral drevesa, zgodaj dopoldne pa je tudi v Bohinju podiral drevesa in ponekod odkrival strehe, je poročal Radio Slovenija.

V Rogaški Slatini je odkrivalo strehe. (foto: Mitja Škrabl v Facebook skupini Neurje.si)

V Posočju so meteorne vode poplavile več objektov, nanosi kamenja in peska pa ovirajo tudi promet, je za nacionalni radio povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko Samo Kosmač. "Gasilci trenutno odpravljajo posledice današnjih neurij in po do sedaj zbranih podatkih so opravili že okoli 70 intervencij, v katerih je sodelovalo okoli 135 gasilcev," je dodal Kosmač.

Na Bohinjskem je bilo poleg podrtega drevja po celotnem območju občine več primerov odkritih streh, in sicer zlasti na območju Bohinjske Bistrice, pa tudi v spodnji bohinjski dolini, pa je za Radio Slovenija povedal poveljnik tamkajšnjega štaba civilne zaščite Dušan Fajfar.

Današnja debela toča na območju Šentjanža (Dolenjska). Foto: Janja Bale

Posted by Neurje.si on Sunday, August 30, 2020

Radeški župan Tomaž Režun je povedal, da je hudo neurje s točo radeško občino zajelo okrog 16. ure. Po njegovih besedah je neurje prišlo hitro in nepričakovano, najprej je klestila mala toča, potem pa toča v velikosti jajca. "Doslej smo imeli okrog 25 intervencij, na terenu so vsa gasilska društva, pripadniki civilne zaščite in komunalne službe. Okoli 50 hiš je odkritih in pristojni zdaj pomagajo s folijo prekriti strehe teh hiš, da bi preprečili nadaljnjo škodo. Toča je uničila tudi vse avtomobile, ki so bili parkirani zunaj, ponekod so v celoti uničena tudi polja z različnimi pridelki," je dejal Režun in napovedal, da bo v ponedeljek stekla ocena povzročene škode.

Škoda v sadovnjaku v Mihalovcih (foto: Doroteja Meško v Facebook skupini Neurje.si)

Po podatkih centra za obveščanje so o nevšečnostih zaradi neurja poročali tudi iz drugih krajev praktično po vsej državi, med drugim iz Brd, Cerknega, Črne na Koroškem, Dobrepolja, Gorij, Ilirske Bistrice, Jesenic, Jezerskega, Kanala, Kranjske Gore, Litije, Loške doline, Murske Sobote, Podvelke, Radovljice, Razkrižja, Rogašovcev, Sevnice, Sodražice, Šmartna pri Litiji, Trebnjega, Tržiča in Železnikov.

Zaradi vremenskih razmer so po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste še vedno v veljavi popolne zapore zaradi prometa na regionalnih cestah Vršič - Trenta in Volče - Solarji. Opozorilo pred možnostjo krajevnih neurij čez cel dan je izdala tudi Agencija RS za okolje, pri čemer umiritev razmer pričakujejo v noči na ponedeljek.

Današnja neurja so marsikje povzročila ogromno škodo. Okolico Zidanega mosta je zajelo silovito neurje z točo debelo kot...

Posted by Neurje.si on Sunday, August 30, 2020

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija