PO SKORAJ 20 LETIH: V Stari Gori odprli nov bolnišnični oddelek za invalidno mladino in rehabilitacijo

Slovenija

V Stari Gori so danes odprli bolnišnični oddelek za invalidno mladino in rehabilitacijo, na novo stavbo so čakali skoraj 20 let. Otroke bodo iz šempetrske bolnišnice v Staro Goro začeli seliti po zimskih počitnicah, nato pa spomladi nadaljevali urejanje prostorov za rehabilitacijo odraslih po poškodbi glave v prvem nadstropju.

V novi stavbi v Stari Gori bo prostora za 25 invalidnih otrok in mladih, med katerimi jih bo 20 namenjeno tistim otrokom, ki so stalno nastanjeni pri njih, in pet sob za tiste, ki prihajajo na eno ali dvotedenske izobraževanja, drugače pa živijo pri starših. V prvem nadstropju bo nato še 25 postelj za odrasle.

Investicijo je skoraj v celoti pokrilo ministrstvo za zdravje, ki je doslej namenilo 4,5 milijona evrov za 5,2 milijona evrov vredno investicijo. Pol milijona evrov so prispevali večji donatorji, 200.000 evrov pa je prispevala sama šempetrska bolnišnica. Ministrstvo za zdravje ima zagotovljena tudi že sredstva za dokončanje investicije, v drugo fazo naj bi vložilo še milijon evrov.

Na današnji otvoritvi se je v. d. direktorja šempetrske bolnišnice Radivoj Nardin zahvalil tako sponzorjem kot civilni iniciativi, brez katere se verjetno bolnišnični oddelek v Stari Gori ne bi ohranil; prav tako so veliko pripomogli k začetku gradnje nove stavbe.

Vodja bolnišničnega oddelka v Stari Gori Sonja Šinigoj Cijan pa je spomnila predvsem za zgodbe invalidnih otrok, ki vedno znova opozarjajo na to, kako potreben je ta oddelek. "To zgodbo so začeli nekateri že dolgo pred nami, katere konca nekateri niso niti dočakali. Nekajkrat smo imeli že pripravljene projekte, nato se ni izvedlo financiranje, zdaj pa se je zares zbrala prava ekipa in nato v zadnjih dveh letih uspela zgraditi ta nov, sodoben objekt," je povedal.

Sonja Šinigoj Cijan in Radivoj Nardin

Oddelek za invalidno mladino in rehabilitacijo v Stari Gori deluje od leta 1952. Stare stavbe so po dolgoletni uporabi postale neprimerne, zaposleni in uporabniki so se v njih soočali s prostorsko stisko, zato so se odločili za novogradnjo.

V bolnišničnem oddelku skrbijo za zdravljenje in rehabilitacijo otrok z različnimi razvojnimi motnjami, ki prihajajo tako s Primorske kot od drugod. Mnogim otrokom lahko pomagajo v tamkajšnjih ambulantah, pri težjih oblikah cerebralne paralize pa je pogosto potrebno bolnišnično zdravljenje.

Zadnja leta so med dejavnosti oddelka dodali oskrbo mladostnikov po poškodbi glave v prometnih nesrečah ter odraslih nevroloških bolnikov po možganski kapi ali s podobnimi stanji, ki nujno potrebujejo rehabilitacijo pred odpustom iz bolnišnice.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija