PO RAZKRITJU SLOVENSKE IGRALKE: Spolno nasilje je v sferi kulture precej razširjeno

Kronika

Dramska in filmska igralka Mia Skrbinac je na ljubljansko univerzo vložila prijavo o spolnem nadlegovanju. Kot pravi, jo je v času študija na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo dve leti spolno nadlegoval znani igralec in profesor igre. Dekan Tomaž Gubenšek napoveduje ostre ukrepe, je poročala TV Slovenija.

Mia Skrbinac

Igralka je za oddaji Tednik in Dnevnik na Televiziji Slovenija opisala, da je profesor, ki ga sicer poimensko ne izpostavi, med letoma 2014 in 2016 izvajal psihično in fizično nasilje, tako na urah igre, zapakirano v študijski proces, kot tudi zunaj predavalnice, na hodnikih. "Čakal me je pred vrati toalete, v internem baru Drame, pa še kje," je povedala. Med študijem o tem ni zmogla spregovoriti. Njena tedanja sošolka Sara Lucu je za televizijo potrdila, da se je tako dogajanje res dogajalo.

Njeno javno izpoved po poročanju TVS podpirajo nekatere znane igralke in igralci. "Izraba pozicije moči je huda oblika manipulacije in kot taka moralno in etično seveda nesprejemljiva," je poudarila igralka Nataša Barbara Gračner, ki je tudi profesorica na akademiji. Igralec Saša Tabaković pričakuje sankcije: "Moje pričakovanje je, da bo akademija prioritetno zaščitila žrtve, da bo zelo dobro ugotovila, kaj se je v resnici dogajalo, in da bodo profesorji, ki so bili v ta pojav vpleteni, sankcionirani."

Mia Skrbinac naj bi prijavo o spolnem nadlegovanju vložila na ljubljansko univerzo. O ovadbi na policijo še razmišlja. Profesorja ne želi poimensko razkriti, ker da njena izkušnja ni izjema.

Univerza v Ljubljani

Na AGRFT bodo zaščitili študentke in študente

Kot je za STA pojasnil dekan Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) Tomaž Gubenšek, je ob razkritju spolnih nadlegovanj že 27. januarja študentkam in študentom poslal elektronsko pošto, s katero jih je pozval, naj, če so ali bodo na akademiji doživeli nadlegovanje kogarkoli, pa naj gre za spolno nadlegovanje ali kakršnokoli drugo, to dejanje prijavijo, lahko tudi anonimno. "Obljubim vam, da bom vsak dogodek obravnaval z vso skrbnostjo in zaupnostjo ter s ciljem, da ste popolnoma zavarovani," je zapisal v sporočilu.

Glede igralke Mie Skrbinac je povedal, da za zdaj ni podala prijave, ne na AGFRT ne na Univerzo v Ljubljani. Ko bo podana pisna prijava, bodo sledili ustrezni postopki, kot so zapisani v pravilnikih, ter da se zavaruje žrtev.

Kot prvi korak, ki ga bodo storili, da bi zavarovali študentke in študente, je Gubenšek napovedal, da se bodo pri vseh praktičnih predmetih, ko jih bo glede na epidemiološko situacijo možno izvajati, organizirali tako, da profesor s študentkami in študenti v predavalnici ne bo sam, ampak bosta vedno dva. "Vsekakor smo zelo senzibilizirani za vsako prijavo in če bo kakšna prišla, jo bomo obravnavali z vso resnostjo in diskretnostjo do žrtve. Žrtev mora biti zavarovana, študenti morajo biti zavarovani," je poudaril dekan AGRFT.

Odkar je zaposlen na AGRFT, se Gubenšek spomni, da je bil pred več kot 10 leti obravnavan le en primer tovrstnega nasilja. Kako se je razreševal, ne ve, saj tedaj še ni bil dekan in v postopek ni bil vključen. Meni tudi, da če bi se kaj podobnega dogajalo v preteklosti oz. bi prišlo do kakšne anonimne prijave, tega nihče od dekanov ne bi prikril.

Na Univerzi v Ljubljani po poročanju TVS obžalujejo takšna dogajanja, vsako prijavo pa obravnavajo skrajno resno. Da je spolno nadlegovanje in nasilje na fakultetah težava, potrjuje tudi ustanovitev skupine za prepoznavanje različnih oblik nasilja v akademskem prostoru, je še navedla TVS.

Podpora Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev

V podporo igralki Mii Skrbinac so že stopili v Društvu slovenskih avdiovizualnih igralcev. Kot so zapisali, vsako zlorabo položaja moči za verbalno, spolno ali fizično nasilje najostreje obsojajo. Poudarili so, da je ustvarjalni proces ter druge posebnosti pri delu igralca, s katerim se študentje igre prvič srečajo prav na akademiji, že po svoji naravi takšnega značaja, da se od profesorjev zahteva še večja odgovornost in previdnost, saj napačno postopanje v procesih dela lahko privede do nepopravljivih posledic.

Odgovornost za ustvarjanje varnega okolja v odnosu študent/študentka in profesor/profesorica je po njihovem mnenju na strani profesorjev in celotnega pedagoškega sistema. Predavatelj v nobenem primeru nima pravice izrabiti svojega položaja za erotiziranje odnosa med profesorjem in študentom. Od AGRFT in Univerze v Ljubljani pričakujejo jasno opredelitev do problema, podrobnejši pregled, sankcioniranje prijavljenih profesorjev, predvsem pa zaščito žrtev.

Zlorabe so v kulturni sferi precej pogoste

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač je za STA povedala, da so pred pol leta na inštitutu v sodelovanju z Mestom žensk izvedli akcijo z naslovom #jaz tudi v kulturi, s katero so zbirali pričevanja. Ta so po besedah Nike Kovač nakazujejo, da je spolno nasilje precej razširjeno tudi v sferi kulture. Pokazala je še, da so storilci običajno osebe z družbenim ugledom, ki zasedajo pozicije moči, žrtve pa so od njih pogoste odvisne.

To je še posebej izrazito v igralskem svetu, saj so študentke oz. igralke odvisne od vloge, ki ji jo dodelil profesor oz. režiser. V času t. i. prekarizacije, ko so številne igralke odvisne od posameznih projektov, lahko razkritje žrtvi nakoplje celo eksistenčne težave, meni Nika Kovač. "Nihče noče delati z uporniško in konfliktno osebo," je dejala in pojasnila, da bi jo za razkritje doletele najmanj takšne obtožbe.

Zato se je po besedah Nike Kovač igralka Mia Skrbinac, ki je spregovorila o spolnem nasilju, gotovo postavila v težko situacijo. A je s tem uporabila tudi svoj glas, odprla diskusijo in zaščitila prihodnje generacije. "Prepričana sem, da bo vsaj katera izmed študentk lahko zaradi njene izpovedi ravnala drugače," je prepričana Nika Kovač.

Študentska raziskovalna skupina Rezistenca na podlagi raziskave med 1500 študentkami in študenti ugotavlja, da se vsak deseti vprašani sooči s situacijo spolnega nasilja. Tudi pri tistih študentkah, ki so nasilje prijavile, se njihovih prijav ni jemalo dovolj resno, je pojasnila predstavnica skupine Rina Pleteršek. Zahtevajo sistematično ureditev tega področja na ravni univerze in države. "Žrtve ne smejo čez kalvarijo, skozi katero so šle študentke na Filozofski fakulteti," je za TVS opozorila Pleterškova.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ZigaZois |  03 .02. 2021 ob  08: 55
Najprej naj pojasnim, da podpiram pregon spolnega nasilja a me moti razlikovanje med spoloma.
Nad moškim delom populacije je mogoče manj spolnega nasilja kot nad ženskim. Je pa bistveno več psihičnega nasilja.
Zakaj ni tako drastičnih ukrepov in poročanja za tako vrsto nasilja. Tudi po prijavi psihičnega nasilja s predložitvijo dokazov se ne zgodi nič.
Največ kar lahko doseže moški pri psihičnem nasilju, da dobi odpoved po prijavi ali pa se sam umakne drugam.