PO POTRJENI OKUŽBI NA OŠ KOPER: "Staršev ni bilo potrebno posebej obveščati"

Koper

Včeraj smo pisali o prvi okužbi s koronavirusom na Osnovni šoli Koper. Za okužbo knjižničarke naj bi vodstvo izvedelo v ponedeljek, a so bili starši o okužbi obveščeni šele v četrtek. Za pojasnila smo se obrnili na v. d. ravnateljice Ingrid Poropat. 

Kot potrjuje v. d. ravnateljice, so za okuženo zaposleno izvedeli v ponedeljek, 19. oktobra. Z NIJZ Koper so jim priporočili, da "glede na to, da je delavka konstantno nosila zaščitno masko, da je v knjižnici natančno določen protokol izposoje knjig, ki se odvija v delu, kjer učenca in knjižničarko loči (poleg uporabe zaščitnih mask na obeh straneh) tudi pleksi steklo z odprtino za predajo knjige, staršev ni potrebno posebej obveščati in zbujati nepotrebnega nemira in preplaha, saj ni osnove za prenos virusa".

Poudarja tudi, da na šoli vsi zaposleni konstantno nosijo maske in posledično do kontaktov brez zaščitnih mask in neupoštevanja medosebne razdalje ni prišlo. "Ugotovili smo stike okužene s štirimi zaposlenimi, ki so čas preživljali skupaj med malico, izven zavoda. Slednjim sem po navodilih NIJZ odredila desetdnevno karanteno na domu. Dodaja še, da "nihče izmed zgoraj navedenih ni učitelj in ni bil v razredu z otroki," je pojasnila Poropatova.

Fotografija je simbolična.

Zaposlena knjižničarka je doma od petka, ostalim štirim pa je v. d. ravnateljice odredila delo na domu od ponedeljka, kot pravi "dve uri po prejetju sporočila o potrjeni okužbi in po podanih navodilih s strani NIJZ-ja". V ponedeljek so po odredbi tudi dezinficirali pisarne zaposlenih. Poropatova dodaja še, da je "v izogib dezinformacij in odvečne bojazni in preplaha med starši", o zadevi obvestila predstavnico sveta staršev, ki je informacijo posredovala ostalim predstavnikom.

Kot pravi, se s pojavom koronavirusa spopadajo z natančno pripravo in izvedbo protokola za zagotavljanje varnosti in zdravje otrok in zaposlenih. Vzpostavili so ločene vhode v šolo za posamezne razrede, razkuževanje rok ob vstopu v šolo ter v razredih in na hodnikih, nošenjem zaščitnih mask, rednim umivanjem rok, postavljanjem koridorjev po šoli, ki ozačujejo smeri hoje, točno določenim urnikom kosil v jedilnici po razredih, uporabo rokavic, zračenje učilnic, razkuževanje kljuk, sanitarij, klopi in stolov in s točno določenim mestom na zunanjih površinah, kjer učenci preživljajo rekreativne odmore ločeno po razredih. "Zadevam skrbno sledimo, predvsem pa si prizadevamo, da bi za učence in zaposlene ohranili zdravo, varno, učno spodbudno in mirno okolje." 

"Prepričana sem, da smo od samega začetka naredili in še vedno delamo maksimalno, da bi preprečili prenos virusa med otroki in zaposlenimi. Med učenci nimamo potrjenega primera okužbe," je zaključila Poropatova.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  23 .10. 2020 ob  12: 12
Ravnateljica je ravnala pravilno, brez nepotrebnega populizma in dramatiziranja.