PO PODALJŠANJEM VIKENDU ZNOVA RAST OKUŽB: Sedemdnevno povprečje se je sicer še nekoliko znižalo

Slovenija

V torek so po vladnih podatkih opravili 44.504 hitre in PCR teste na okužbo z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej, pri tem pa so potrdili skupaj 1439 okužb. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je še nekoliko znižalo in znaša 827. V bolnišnicah se je v torek zdravilo 864 covidnih bolnikov, umrlo pa je 13 oseb s covidom-19.

Kot je vlada sporočila na Twitterju, so v torek opravili 5061 PCR testov, med katerimi jih je bilo pozitivnih 880 oziroma 17,4 odstotka. Ob 39.443 hitrih testih pa so potrdili 559 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih hitrih testov je bil 1,4 odstotka.

V primerjavi s torkom prejšnji teden so tako potrdili več kot sto koronavirusnih okužb manj, zaradi česar se je tudi znižalo povprečje dnevno potrjenih okužb v zadnjih sedmih dneh. To je po podatkih za ponedeljek prvič padlo pod tisoč in je znašalo 842, sedaj pa se je spustilo na 827.

Že dlje časa pa je manj kot tisoč tudi hospitaliziranih covidnih bolnikov, v torek pa se je to število prvič po daljšem času spustilo pod 900. V ponedeljek je bilo hospitaliziranih 945 covidnih bolnikov, v torek pa so jih po vladnih podatkih iz bolnišnic odpustili 121. Med 864, ki so se zdravili v bolnišnici, jih je v torek intenzivno nego potrebovalo 160, kar je dva manj kot dan prej.

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager je na vladni novinarski konferenci izpostavila izrazito zmanjšanje potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom med oskrbovanci domov za starejše. V ponedeljek tako med njimi ni bilo potrjenega nobenega primera okužbe, za torek pa podatkov še ni, je pojasnila. Razlog za to, da v domovih ni več novih okužb, je po njenih navedbah v ukrepih, ki jih izvajajo, pa tudi v cepljenju in delni prekuženosti.

Po njenih navedbah se tudi sicer manjša število okuženih v starejših starostnih skupinah, še vedno pa vztraja v delovni populaciji.

Med regijami se je slika pojavnosti okužb nekoliko spremenila. Glede na število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh je okužb še vedno največ v Posavju (837), medtem ko je po podatkih za zadnjih sedem dni Posavje (309,3) po pojavnosti okužb prehitela pomurska regija (315,6 v sedmih dneh, 713,3 v 14 dneh).

Najmanjšo pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa imata savinjska (228 v sedmih dneh, 571,7 v 14 dneh) in zasavska regija (236,2 v sedmih dneh, 547,7 v 14 dneh). Sedemdnevna pojavnost okužbe se je nekoliko povečala na Koroškem, kjer so po podatkih za 14 dni s 628,2 okužbe na 100.000 prebivalcev pod državnim povprečjem na tretjem mestu za zasavsko in savinjsko regijo. Z 276,7 okužbe v zadnjih sedmih dneh pa so zdrsnili nad slovensko povprečje, ki je 275,7, je predstavila Maja Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco.

Po oceni NIJZ je v državi trenutno aktivnih 13.962 primerov okužbe z novim koronavirusom. Skupaj so doslej pri nas potrdili več kot 175.000 primerov okužbe, po podatkih Sledilnika za covid-19 pa je umrlo 3667 oseb s covidom-19.

Glede na danes predstavljene epidemiološke podatke, ko sta tako število hospitaliziranih kot sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb na dan pod tisoč, je po vladnem načrtu izpolnjen pogoj za prehod iz rdeče v oranžno fazo ukrepov, o čemer pa mora vlada še odločiti. Vlada bo o stanju epidemije v državi in ukrepih za njeno zajezitev razpravljala na današnji seji.

Pri prehodu v oranžno fazo se po vladnem načrtu odpirajo preostali razredi osnovne šole in zaključni letniki srednje šole po programu C, na fakultetah lahko spet izvajajo izpite in seminarje za do 10 ljudi, odprejo se nekatere ostale servisne dejavnosti ter trgovine, dovoli se zbiranje do 10 oseb in odpravi se prepoved prehajanja občinskih meja.

NIJZ predlaga še več sprostitev

Čakš Jagrova je vnovič potrdila, da bi se po predlogu NIJZ lahko sprostili omejitev prehajanja občinskih meja, gibanja ponoči ter ukrep šolanja na daljavo tudi za starejše otroke. Pojasnila pa, da država ne upošteva samo mnenja epidemiologov, ampak tudi kulturni, sociološki in druge vidike. Veselimo se padca trenda števila okužb, a treba je vedeti, da je virus še vedno tukaj in da je treba vsako sprostitev presojati in jo prilagajati razmeram, je poudarila Čakš Jagrova.

Po podatkih Evropske in Svetovne zdravstvene organizacije se izboljšujejo tudi epidemiološke razmere v svetu. V Evropi večina držav beleži pozitiven trend, so se pa v drugi polovici januarja v primerjavi s prvo polovico razmere poslabšale v Španiji, na Portugalskem in na Irskem. Večjo pojavnost okužb kot Slovenija pa je imela 4. februarja poleg Španije in Portugalske še Češka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  10 .02. 2021 ob  17: 24
Politiki na žalost dajejo lažna upanja, da so padajoče številke že zadosten razlog za sproščanje ukrepov. Nasprotno, čaka nas nekaj trdih tednov. Prej kot bomo odkrito to povedali, boljše bo.
Lili |  10 .02. 2021 ob  15: 40
-1
@magik
Maaa..Če država postavlja omejitve, jo pljuvaste, če popušča, jo pljuvaste...jQuery1123010462801364799923_1612967895886? Kaj zdej? Ukrepov in omejitev je bilo še kako dovolj, samo POSAMEZNIK-SLEHRNIK ne naredi nič! In kar neko pljuvanje tudi ne prispeva k izboljšanju situacije!
ojoj |  10 .02. 2021 ob  15: 15
@magik, a zdaj smo že pri Južnoafriški različici. Me prav skrbi glede na to koliko držav obsatja.
magik |  10 .02. 2021 ob  11: 57
-1
Aha in sedaj smo na konju al kako IN TO KLJUB TEMU, DA SE NI NIČ NAREDILO GLEDE TEGA:
Država, oblast, dovolj je ignorance, za ceno neocenljivih človeških življenj: namestite takoj dobavljive, hitro namestljive in stroškovno nezahtevne sisteme za odvajanje izdihanega zraka iz zaprtih prostorov – TAKOJ. Prioritetno v DSO-je, zdravstvene ustanove, vrtce, šole in visokošoslke zavode. Pa potem v trgovine, restavracije, upravne enote, državno upravo, javni potniški promet… V zaprte prostore. Sprašujte, poslušajte, slišite, upoštevaje področne strokovnjake in z njimi SODELUJTE. ( vir: dr. Andraž Teršek ustavnik in pravni filozof)

IN NAJBRŽ SE TUDI TEGA NE BO UPOŠTEVALO:

Dr. Andrej Trampuž, infektolog, o južnoafriški različici koronavirusa

Ta različica je nevarna, ker se izjemno hitro širi in ker vemo, da nekatera cepiva proti njej niso učinkovita. Upam, da bodo tudi v Sloveniji ukrepi poostreni, ker se bodo te različice hitro razširile. Po vsej verjetnosti so že v Sloveniji in tudi drugih sosednjih državah. Edino poostritev ukrepov, ne sproščanje, bo lahko preprečila, da ne bo prišlo do tretjega vala. Politiki na žalost dajejo lažna upanja, da so padajoče številke že zadosten razlog za sproščanje ukrepov. Nasprotno, čaka nas nekaj trdih tednov. Prej kot bomo odkrito to povedali, boljše bo. Nemčija kljub temu da ima petkrat manj okužb kot Slovenija, še poostruje ukrepe. Skrbi nas, da cepivo AstreZenece verjetno ne ščiti dovolj. Pričakujemo, da bo novi val prizadel predvsem mlajše ljudi, kar bo še večja tragedija.