PO POCENITVI GORIV V FJK: Se je trend bencinskega turizma ob italijanski meji spremenil?

Koper

Po enormno dolgih vrstah na bencinskih servisih, ki so se zaradi podražitev naftnih derivatov vile v mesecu marcu, tudi po 'zaslugi' številnih italijanskih kupcev, se je ta trend, ob ukrepih vlade spremenil. Bencinski turizem pa je, kot kaže, nekoliko omilil tudi s prvim aprilom sprejet izredni deželni popust v Furlaniji - Julijski krajini (FJK).

Tako kot v Sloveniji, je tudi italijanska vlada konec marca cene pogonskih goriv znižala, z začetkom aprila pa je dodatno pocenitev omogočil izredni prispevek deželne uprave FJK, zato nas je zanimalo, ali se je tako imenovani bencinski turizem na obmejnih območjih z Italijo kaj zmanjšal. Z vprašanji smo se obrnili na Petrol in OMV ter jih med drugim povprašali tudi, kolikšen je bil ta upad.  

Iz Petrola so nam priznali, da po znižanju cen pogonskih goriv v Italiji in uvedbi izrednega deželnega popusta beležijo nekolikšen upad italijanskih strank, in sicer predvsem na prodajnih mestih ob meji z Italijo, na drugih lokacijah pa ta sprememba nima večjega vpliva, pravijo. Medtem ko iz OMV-ja odgovarjajo, da bistvenih sprememb ob italijanski meji in gostov iz Italije v zadnjem obdobju niso zaznali.

Povprašali smo jih tudi, ali je res, da je zaradi skokovitega porasta tujih kupcev pri nas nekajkrat celo zmanjkalo goriva in kolikokrat.

"Na naših obmejnih prodajnih mestih, tako na goriškem kot v obalno-kraški regiji, smo v mesecu marcu res beležili povečan obisk, in sicer zaradi občutnega povišanja cen v Italiji in trenutne cenovne razlike pogonskih goriv med državama. Na določenih prodajnih mestih je zaradi povečane prodaje prišlo tudi do kratkoročnih izpadov zaloge," so odgovorili iz družbe Petrol, kjer dodajajo, da so se vseskozi trudili, da so bila vsa prodajna mesta ustrezno oskrbljena že tekom dneva oziroma večera in noči.

"Smo pa obenem, zaradi povečane prodaje, na tovrstnih prodajanih mestih povečali tudi dobavo goriva," pravijo, sicer pa trenutno ne beležijo več izpadov zaloge na zgoraj omenjenih prodajnih mestih.

Na mreži bencinskih servisov OMV nam na naše vprašanje, ali jim je kdaj v tem času zmanjkalo goriva, niso konkretno odgovorili, zapisali so le, da si prizadevajo zagotoviti nemoteno oskrbo in zadostiti celotnemu povpraševanju. "Neprestano spremljamo odjem in zagotavljamo zadostne zaloge, tudi na prodajnih mestih, kjer se pojavlja povečano povpraševanje," je bil njihov odgovor.

Sicer pa je bilo med velikonočnimi prazniki kot običajno zaznati večji obisk predvsem na frekventnih in tranzitnih lokacijah. "Enako velja za Slovensko Istro," so se na OMV-ju še odzvali na naše vprašanje, če so med velikonočnimi prazniki beležili več prometa in na katerih lokacijah.

Podobno odgovarjajo tudi s Petrola, kjer pravijo, da so v času pred in med velikonočnimi prazniki zaradi povečanega tranzita proti Hrvaški beležili porast prometa, zlasti na prodajnih mestih ob avtocesti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija