PO PETKOVI REKORDNI VREDNOSTI DANES PADEC CENE ZLATA: Zakrivilo naj bi ga tudi rusko cepivo proti covidu

Svet

Cena zlata je danes nadaljevala padec. Med trgovanjem na londonski borzi se je znižala tudi do 1863 dolarjev za 31,1-gramsko unčo, preden se je znova zvišala in bila nazadnje pri 1927 dolarjih. Cena je rekord dosegla minuli petek z 2075 dolarji za unčo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Cena zlata je po rekordni vrednosti, ki jo je dosegla v noči na petek, tako upadla za okoli deset odstotkov. Takšno znižanje po strmi rasti ni nenavadno, saj želijo nekateri vlagatelji unovčiti rast cen, poroča dpa.

Poznavalci trga padec cene zlata med drugim pojasnjujejo s pripravljenostjo vlagateljev na večja tveganja. Za optimizem naj bi poskrbele špekulacije o novem paketu pomoči gospodarstvo v ZDA ali odobritev cepiva proti novemu koronavirusu v Rusiji. Med razlogi naj bi bilo tudi zvišanje zahtevane donosnosti ameriških državnih obveznic, s čimer so postale naložbe v zlato manj privlačne.

Analitiki sicer pričakujejo, da bo na daljši rok zaradi koronske krize zlato še vedno zatočišče za številne vlagatelje, s čimer bi bile tudi cene visoke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija