Po petkovi nesreči beguncev pri Lampedusi odkrili 34 trupel

Kronika

Po petkovi nesreči ladje s prebežniki med Malto in južnoitalijanskim otokom Lampeduso so po navedbah italijanske mornarice doslej iz morja potegnili 34 trupel, 206 ljudi pa so uspeli rešiti. Iskanje pogrešanih v bližini kraja nesreče v malteških vodah se nadaljuje, reševalci pa domnevajo, da bo število smrtnih žrtev naraslo na 50.

Na ponesrečeni ladji je bilo okoli 250 ljudi, med njimi tudi številni Sirci. 143 preživelih so prepeljali na Malto, kjer bodo v eni od bolnišnic deležni zdravstvene oskrbe, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Nesreča se je zgodila v malteških vodah, v reševalni akciji pa sta sodelovali malteška in italijanska obalna straža. Malta je na pomoč poslala reševalne ladje in helikopterje ter preusmerila trgovske ladje proti območju nesreče, medtem ko je Italija na kraj nesreče poslala dve ladji in helikopterje, opremljene z napihljivimi splavi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ladja naj bi se prevrnila zato, ker so skušali ljudje na njej pritegniti pozornost letala italijanske mornarice, ki je letelo nad njimi, in so se nagnetli na en del plovila. Plovilo se je začelo nagibati, kar je med begunci povzročilo paniko, pri tem pa so številni popadali v morje.

Županja Lampeduse Giusy Nicolini je bila ob novi tragediji, ki se je zgodila v bližini tega otoka, pretresena. To je bila namreč v dobrem tednu dni že druga huda nesreča na območju. "Evropa mora končno nekaj storiti, da bi ustavili val beguncev. Lampedusa je premajhna, da bi se sama zoperstavila tej situaciji," je dejala Nicolinijeva.

Prejšnji teden je v brodolomu ladje z več kot 500 prebežniki iz Somalije in Eritreje nedaleč od italijanskega otoka Lampedusa umrlo več kot 300 ljudi. Reševalci so doslej iz morja po poročanju agencije APA potegnili 339 trupel.

Razglasili izredne razmere

Predsednik dežele Sicilije Rosario Crocetta pa je vlado v Rimu in predstavnike v Bruslju pozval k takojšnjemu ukrepanju. "Preprečiti moramo, da bi novi begunci izgubili življenje. Na Siciliji sem pripravljen razglasiti izredne razmere, da bi s tem končno sprejeli konkretne in odločilne ukrepe proti trgovanju z ljudmi," je dejal Crocetta.

Pretresen ob novi nesreči je bil tudi italijanski premier Enrico Letta. Po mnenju Lette ta potrjuje, da mora Evropa nujno sprejeti ukrepe za boj proti nezakonitim valom beguncev v Sredozemlju. Letta se je po telefonu pogovarjal tudi z malteškim premierom Josephom Muscatom. Slednji mu je zatrdil, da ob prihodnjem vrhu Evropske unije ne bo zapustil pogajalske mize, dokler glede vprašanja beguncev ne bo konkretne rešitve, še poroča APA.

Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malström pa je sporočila, da je reševalno operacijo spremljala "z žalostjo in zaskrbljenostjo", ob tem pa Italijo in Malto pohvalila za njun hiter odziv, navaja AFP.

Zahteve po omilitvi strogega zakona o priseljevanju

V Italiji po novi begunski nesreči medtem narašča pritisk glede spremembe strogega zakona o priseljevanju. Rimski dnevnik La Repubblica je sprožil pobudo zbiranja podpisov za spremembo omenjenega zakona, s čimer nezakoniti vstop v državo po novem ne bi bil več obravnavan kot kaznivo dejanje. V nekaj dneh so tako zbrali že okoli 85.000 podpisov, med podpisanimi pa so ugledni politiki, intelektualci in umetniki. Pod pobudo se je podpisala tudi italijanska ministrica za integracijo Cecile Kyenge, po rodu iz Konga.

Val beguncev v Evropo medtem ne pojenja. Italijanska mornarica je namreč po poročanju APA med iskanjem trupel ponesrečenih pomagala rešiti okoli sto beguncev, ki so se prevažali v gumijastem čolnu okoli 150 kilometrov jugovzhodno od Lampeduse. Pred obalo Lampeduse pa je obalna straža pomagala tudi čolnu, na katerem je bilo 150 ljudi, med njimi številne ženske in otroci.