PO PANIKI NA HRVAŠKEM SMO PREVERILI: Je ognjeni črv prisoten tudi pri nas?

Piran

Avgusta je na eni izmed plaž na hrvaškem otoku Brač kopalko opekel ognjeni črv, zaradi česar je morala poiskati zdravniško pomoč. Dogodek je vzbudil zanimanje tamkajšnjih medijev, saj naj bi bila žival značilna za bolj južne predele Sredozemlja, a na Morski biološki postaji v Piranu pravijo, da gre za vrsto, ki je "normalno prisotna v Jadranu, vsaj južno od Istre dalje".

Kot naj je pojasnil dr. Borut Mavrič, znanstveni sodelavec na Morski biološki postaji v Piranu, se ognjeni črv pojavlja v številnih habitatih in je velik plenilec (korale, vetrnice, manjši raki) in tudi mrhovinar.

"Kako je z njeno številčnostjo in če ta dejansko raste, mi ni znano, niti ne poznam, če obstajajo kakšne verodostojne študije glede tega," na naše vprašanje, ali se ta vrsta živali širi severneje, odgovarja strokovnjak in dodaja, da gre za bolj toploljubo vrsto, ki ji zviševanje temperatur bolj odgovarja in bi lahko zaradi tega širila svoje območje pojavljanja.

"Kar se tiče nevarnosti za človeka, je ta zelo omejena," pravi Mavrič. Žival je vidno obarvana in relativno počasna, tako da jo je praviloma težko spregledati. "Nevarnost je torej bolj zaradi namernega vznemirjanja in dotikanja ter nevednosti, da je ta žival strupena. Vsebuje namreč nevrotoksin, ki lahko povzroči draženje in pekočo bolečino, v redkih primerih tudi bolj resne znake," opisuje strokovnjak, ki miri, da za navadne kopalce torej ni pretirane skrbi, a vseeno svari, da če žival opazimo, se je vsekakor ne smemo dotikati.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija