PO ODSTOPU RAVNATELJA SNG DRAME JE ZAVRŠALO: Kulturniki zahtevajo odstop Simonitija

Slovenija

Aktiv delavk in delavcev v kulturi ministra Vaska Simonitija poziva k odstopu. Njegovo obnašanje na sejah odbora DZ za kulturo in navijanje za povsem nepotreben muzej slovenske osamosvojitve niso le farsa in norčevanje, ampak tudi ščuvanje in neposredna javna nevarnost, trdijo. Opozarjajo tudi na njegovo odgovornost za dogajanje v SNG Drama.

Vasko Simoniti

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, odstop ravnatelja SNG Drama Igorja Samoborja "kaže brati v širšem kontekstu nezaslišanega lomastenja po (živi) kulturi in umetnosti". Po njihovih besedah je čista iluzija, da se minister za kulturo Simoniti loteva zgolj najšibkejših, kot so nevladni sektor, samozaposleni in pogodbeni delavci.

Potem ko so se zamenjali vodilni kadri v Moderni galeriji, Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, Muzeju novejše zgodovine, Narodnem muzeju, Javni agenciji za knjigo in drugod, je odstop ravnatelja SNG Drama precej pričakovano dejanje v nizu, pa čeprav gre pri tem za specifičen in nemogoč položaj dotrajane gledališke stavbe in ljudi v njej, menijo v aktivu.

"Srčno upamo, da se usuje plaz in da zdaj dejansko javno spregovori in situaciji ustrezno in odločno odreagira čimveč zaposlenih v kulturi in blizu nje, v institucijah, na svobodi, med zainteresiranim občinstvom, ni pomembno," so izpostavili.

Igor Samobor, bivši ravnatelj SNG Drama  

V aktivu vnovič apelirajo k takojšnji aktivaciji skupnosti, saj menijo, da ima ideološki boj, kot ga izvaja trenutna oblast, v kulturi in umetnosti neslutene in zelo hitre učinke, so zapisali. Pri tem opozarjajo, da je nujna ostra in široka javna razprava.

Kot so dodali, delovanje v kulturi ni nemogoče le v nevarnih stavbah, pač pa tudi med nevarnimi ljudmi. SNG Drama je, historično vajena delovanja v najtežjih razmerah, kar dokazuje že dolgotrajen boj za osamosvojitev od Nemškega deželnega gledališča, menijo. "In kakor je to gledališče na terenu, v partizanih, preživelo čas fašistične in nacistične okupacije, tako bo nemoteno delovalo tudi zdaj," so navedli.

Opozarjajo pa, da je dotrajana stavba, ki ogroža zdravje in življenje tako nastopajočih kot obiskovalcev, simptom, minister pa da bo zdaj v maniri svojega vodje in stranke jel razlagati, da že njegovi predhodniki niso poskrbeli za prenovo. "Toda dodati velja, da je ta hip edinole on odgovoren za zdrs SNG Drama na raven lokalnega gledališča in za obrat k popolni privatizaciji pogleda na ureditev razmer za kolikor toliko normalno delovanje in začetek gradbenih del," so še izpostavili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  24 .11. 2021 ob  15: 12
Janša se požvižga na vse , ker ve, da bo še naprej vladal v tej gnili deželi. Na oblasti ga bo zadržala SMC kot največji zaveznik in SLS .
bubobubo |  24 .11. 2021 ob  14: 44
ta nima niti kulture pitja, kaj šele ostalega
Istriano |  24 .11. 2021 ob  12: 47
Kakšna sramota je ta Vasko za njegovega očeta skladatelja, dirigenta in partizanskerga oficirija Rada Simonotija, ki je uglasbil tudi primorsko himno Vstala Primorska. In potem dobo tega sina, ki je bolj domobranc kot domobranci.