PO ODKRITJU TRUPLA V STANOVANJU V LJUBLJANI: "Nasilja nad starostniki je veliko in je skrito"

Slovenija

Še vedno odmeva odkritje trupla ženske, ki ga je v stanovanju v Ljubljani več let skrival njen 67-letni sin. "Materialne dobrine velikokrat prevladajo nad čustvi in odnosi in marsikdo marsikaj stori na račun dobrih odnosov," je dejal psiholog Peter Umek. Ob tem je izpostavil problem velikokrat skritega nasilja nad starostniki.

Policisti so trulo odkrili na Majaronovi ulici v Ljubljani.

Policisti Policijske uprave (PU) Ljubljana so v ponedeljek sporočili, da so konec prejšnjega tedna prejeli obvestilo o pogrešani 97-letni ženski, ki so jo sorodniki nazadnje videli živo leta 2011. Policisti so po prejemu obvestila nasilno vstopili v stanovanje pogrešane in tam odkrili neprepoznavno truplo ženske, ki je umrla že pred več leti.

Na truplu po navedbah vodje skupine za krvne in seksualne delikte sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Gregorja Mlakarja ni bilo znakov nasilne smrti. Kljub temu so odredili obdukcijo, v okviru katere preverjajo njeno identiteto, vzrok in čas smrti.

Osumljenega 67-letnika, ki je sorodnikom ves čas lažno prikazoval, da je ženska živa, in jim več let ni omogočal stikov z njo, prav tako je bil pooblaščen, da je dvigal njene prihodke, so policisti najprej pridržali, trenutno pa je na prostosti. Kot so pojasnili na PU Ljubljana, namreč ni nevarnosti, da bi dejanje ponovil. Policija sicer moškega še ni obravnavala za kazniva dejanja ali prekrške.

Osumljeni je s truplo živel več let.

Policija zdaj preiskuje kaznivo dejanje suma skrunitve trupla, za kar je zagrožene do dve leti zaporne kazni, preverjajo pa tudi ostale okoliščine zaradi sumov tudi drugih kaznivih dejanj. Sumijo ga še povzročitve smrti iz malomarnosti in goljufije. O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno tožilstvo.

Zaslužni profesor za kriminalistično psihologijo Peter Umek o osumljenem 67-letniku ne ve nič, verjame pa, da je gospa umrla in da ni bila umorjena, je dejal za STA. Sam v tem, da je osumljeni več let skrival truplo, ne vidi zelo posebnega fenomena, saj je znano, da marsikdo zaradi materialnih koristi naredi marsikaj. Podobni primeri so se po njegovih besedah že dogajali tudi pri nas.

Osebno meni, da je osumljeni naiven, saj bi se moral zavedati tega, da ga bodo prej ali slej odkrili in da bodo težave. "Kriminalni optimizem pri njem ni imel nobene prave osnove," je ocenil psiholog.

Fotografija je simbolična.

Vedeti bi morali tudi, tako Umek, v kako tesnih stikih s pokojno so že prej bili drugi družinski člani, kakšne odnose so imeli. Več je poročanj o sosedih, ki pa so nekateri imeli določene dvome o tem, ali je ženska še živa.

"To je tisto, kar kaže na to, koliko so lahko starejši ljudje osamljeni in kako se za njih skrbi. Veliko se govori o nasilju, a malo o nasilju nad starostniki. Tega je razmeroma veliko in je skrito," je opozoril psiholog. In tudi v tem primeru se je pokazalo, kako je lahko nekaj skrito več let, se je strinjal sogovornik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija