PO NOVEM LAHKO DELAJO TUDI AVTOPRALNICE IN ZAVAROVALNIŠKI POSREDNIKI: Katere dejavnosti so do sedaj že odprle svoja vrata?

Slovenija

Potem ko je vlada v petek določila nove izjeme, za katere ne velja prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev, so v soboto lahko začeli delati še zavarovalniški posredniki in avtopralnice. Tudi ob sprostitvi teh storitev bo treba dosledno upoštevati priporočila Nacionalnega instituta za javno zdravje in navodila ministrstva za zdravje.

Vlada je odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom sprejela 15. marca. Poleg trgovin z živili so bile tako lahko nekaj časa odprte le lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike.

Odlok je najprej razrahljala z odprtjem trgovin s hrano za živali, nato z odprtjem vrtnarij, drevesnic in cvetličarn ter gradbenih del, pri katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki.

Najobsežnejša sprostitev se je zgodila v ponedeljek, ko so se med drugim odprle trgovine z gradbenim materialom, specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in nekatere servisne delavnice, tudi vulkanizerske.

Ta teden je bila prižgana tudi zelena luč za storitve, ki se opravljajo na prostem, denimo vrtnarske storitve ali krovska in fasaderska dela, pa za osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki.

Še nekatere sprostitve gospodarskih in drugih dejavnosti sledijo 4. maja. Takrat bodo vrata odprle prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, kar sicer ne velja za tiste v trgovskih centrih. Ponovno bo mogoč tudi obisk frizerskih in kozmetičnih salonov ter salonov za nego živali.

Svoja vrata so v minulem tednu odprli telekomunikacijski operaterji, medtem ko se bančne poslovalnice postopno odpirajo prihodnji teden.

Kaj pa športne dejavnosti?

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je na podlagi priporočil NIJZ pripravilo predlog novih ukrepov na področju športa, ki bi omogočilo vključevanje v vadbene in trenažne procese vsem registriranim športnikom. Predlog bo vlada najverjetneje obravnavala že ta konec tedna. Želja ministrstva je, da bi nova sprostitev omejitev na področju športna v času epidemije novega koronavirusa stopil v veljavo že s 1. majem. S tem bi pomembno pripomogli k vnovičnemu zagonu športa kot izjemno pomembnega dejavnika slovenske družbe, so zapisali.

Vlada je doslej sprejela ukrepe za sproščanje določenih omejitev za rekreativni šport. Tako so se z 20. aprilom odprla teniška in golf igrišča ter balinišča. A doslej še ni bilo jasno, kdaj bi s treningi lahko začeli vrhunski športniki. Na sproščanje omejitev za vrhunski šport so v preteklih dneh opozorili pri Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS). V svojih predlogih vladi za ukrepe za pomoč športu je OKS med drugim vključil priporočila za sproščanje po posameznih vrstah športov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija