PO NESREČI VLAKA PRI HRASTOVLJAH: Devet koprskih svetnikov zahteva sklic izredne seje občinskega sveta

Koper

Danes je devet koprskih svetnikov s prvo podpisanim Borisom Popovičem (KJN) na župana Mestne občine Koper vložilo zahtevo za sklic izredne seje občinske sveta. Tema je obravnava problematike nemotene oskrbe obalnih občin s pitno vodo v luči izrednega dogodka – nesreče z iztirjenim vlakom v predoru pri Hrastovljah, polnim kerozina. 

Devet koprskih svetnikov (Boris Popovič, Dejan Škerlič, Nik Popovič, Partrik Babič, Jani Bačič, Anja Pečič, Alberto Scheriani, Vlasta Vežnaver in Darija Krkoč) zahteva sklic, najraje izredne seje, zaradi podrobne seznanitve z nesrečo v predoru v Hrastovljah, kjer je iztirilo šest vagonov vlakovne kompozicije polnih kerozina (v tla pa je izteklo okoli 15.000 litrov tega nevarnega goriva) in ogrozilo najpomembnejši ter edini vodni vir območja, na katerem prebiva 150.000 ljudi.

"Prepričani smo, da bi morali člani občinskega sveta kot zastopniki interesov prebivalk in prebivalcev Mestne občine Koper vedeti za vse dosedaj sprejete ukrepe, predvsem pa za konkretne rešitve v primeru velike ekološke katastrofe, ki ne grozi le Mestni občini Koper, temveč celotni obali in širše," pravijo omenjeni svetniki.

Pričakujejo, da se bo občinski svet na seji seznanil z aktivnostmi ter ukrepi župana in vodstva koprske občine, štaba Civilne zaščite, s poročili Rižanskega vodovoda o sprejetih ukrepih, rezultatih monitoringa, s poročili Gasilske brigade Koper, predvsem pa z alternativnimi možnostmi takojšnjega zagotavljanja zadostnih količin pitne vode in zagotovitve novega, trajnega lastnega vodnega vira.

V obrazložitvi zahteve so povzeli zgodovino prizadevanj za zagotovitev zadostnih količin vode iz lastnega vodnega vira, od akumulacije Kubed in Padeža, ki ga je brez obrazložitve umaknila država, prek dogovora s kraškimi občinami, ki se ni nikoli uresničil, pa vse do ponujene alternative oziroma dopolnilnega vira, desalinizacije morja, ki ga je ustavilo zdajšnje občinsko vodstvo. "Nedavna nesreča je pokazala, da slovenska Istra nujno potrebuje alternativno rešitev," trdi deveterica.

Pričakujejo, da bosta na sejo povabljena minister za okolje in prostor Simon Zajc in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, da bosta pojasnila aktivnosti države pri zagotavljanju zdravega okolja, predvsem pitne vode kot najpomembnejše dobrine na območju slovenske Istre in nasploh, z jasnimi zavezami, tako usmeritvenimi kot tudi rokovnimi, in bila na voljo za vprašanja občinskih svetnic in svetnikov.

Želijo, da so na sejo povabljeni tudi strokovnjaki s področja zdravja, dr. Milan Krek iz Nacionalnega inštituta javnega zdravja in dr. Gorazd Pretnar, strokovnjak s področja voda, ter nekdanji direktor Rižanskega vodovoda Zdravko Hočevar, ki bo lahko podrobno pojasnil prizadevanja in osvetlil dogodke in aktivnosti ter nekativnosti vseh vpletenih v minulih letih. Po zaključeni predstavitvi pričakujejo oblikovanje konkretnih, zavezujočih sklepov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  28 .06. 2019 ob  23: 20
@kjessi, malo bo treba pobrskat po zgodovini in še enkrat pogledat kaj je govoril in delal v zvezi z vodnim zajetjem Popovič pred leti.
koper jan |  28 .06. 2019 ob  22: 34
In še nekaj M.B. Kerozin ni nobeno nevarno gorivo. To je navadno letalsko gorivo, ki ga ta trenutek uporablja na tisoče letal, ki so trenutno v zraku po svetu. Nevarno je to, da se je razlilo na porozna kraška tla............
koper jan |  28 .06. 2019 ob  22: 26
10
Roko na srce, dokler si bil župan, te alternativni vodni vir ni dosti zanimal...
kjessi |  28 .06. 2019 ob  20: 52
Vseved. Še enkrat preberi članek v delu, ki pojasnjuje, kdo je kaj zaviral.
vseved |  28 .06. 2019 ob  18: 23
16 let je ta združba vedrila v kopru, kar naenkrat pa jih skrbi za ljudi ki tukaj živimo!!!