POMEMBNA PRIDOBITEV SB IZOLA ZA ČAS GNEČE NA CESTAH: Prevozi bodo mogoči tudi ponoči

Izola

V Splošni bolnišnici Izola so danes uradno odprli nov heliport, vreden pol milijona evrov. Zanj je bolnišnica prispevala 350.000 evrov, preostanek pa je počrpala iz čezmejnega projekta Emergency EuroRegion. Gre za izjemno pridobitev za izolsko bolnišnico, sodoben heliport pa bo po ocenah koristilo okoli 80 življenjsko ogroženih bolnikov letno.

Zamisel o izgradnji heliporta za potrebe izolske bolnišnice ni nova, dobri poslovni rezultati in zavedanje o pomenu takšne pridobitve tako za bolnišnico kot za bolnike pa so jih pripeljali do pričetka priprav na projekt, je na današnji slovesnosti spomnil direktor bolnišnice Radivoj Nardin.

Odločilnega pomena je bila lanska pridobitev čezmejnega projekta celovitega pristopa k izboljšanju urgentne medicinske službe na čezmejnem območju Emergency EuroRegion, v katerem izolska bolnišnica nastopa kot vodilni partner. Projekt se financira v okviru programa Interreg Slovenija - Hrvaška 2014-2020 in je namenjen izboljšani obravnavi bolnikov na čezmejnem območju.

Iz omenjenega projekta je bolnišnica pridobila 150.000 evrov, sama pa je primaknila še 350.000 evrov. Nardin je poudaril, da gre za izredno pridobitev, "ki si jo bomo v našem okolju zapomnili, dokler bo ta bolnišnica stala, posebej pa si jo bodo zapomnili tisti pacienti in njihovi bližnji, ki jim bo helikopterski prevoz rešil življenje".

Strokovni direktor bolnišnice Dušan Deisinger je izpostavil, da je dosedanje pristajališče izven ožjega območja bolnišnice zahtevalo dodatno logistiko in izgubljen čas, "ki predstavlja dodatno tveganje za zdravstvene ali druge zaplete". Poleg tega omenjena površina ni osvetljena in onemogoča helikopterske prevoze v nočnem času.

Nasprotno bo nov heliport primerno osvetljen in bo omogočal tudi nočne prevoze. V letu 2016 so s helikopterskim prevozom prepeljali 27 bolnikov, a število tovrstnih prevozov iz regije narašča. Po ocenah Deisingerja bo izolski heliport tako koristilo okoli 80 življenjsko ogroženih bolnikov vsako leto.

Slovesnosti sta se med drugimi udeležila tudi minister za zdravje Aleš Šabeder in državni sekretar na hrvaškem zdravstvenem ministrstvu Željko Plazonić. Šabeder je ob tej priložnosti izpostavil pomen projekta Emergency EuroRegion z vidika čezmejnega sodelovanja na zdravstvenem področju v dobrobit ljudi z obeh strani meje ter pomena helikopterskega reševanja, zlasti v času gneče na cestah.

"Na ministrstvu za zdravje tesno sodelujemo z ostalimi resorji in vlagamo velike napore, da bi omenjeni način reševanja uredili po vzoru najbolj razvitih držav v Evropi," je dodal Šabeder.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  28 .06. 2019 ob  17: 41
@porkamalora, narediš razpis, dobi ga praviloma najcenejši ponudnik. Revizija je vedno možna. Drugače pa vse pohvale bolnišnici.
porkamalora |  28 .06. 2019 ob  14: 21
Vse pozitivno ... razen cene. Itak. Gre za betonirano površino vrednosti 10.000 evrov. 340.000 evrov je šlo za koleke?