NASILEN TUDI, KO JE BIL TREZEN: Soprogo butal z glavo ob zid, pretepal in grozil

Kronika

Na prostor za priče novogoriškega okrožnega sodišča je stopila soproga 69-letnega Dragana Kukanje, ki je obtožen umora svoje matere septembra lani v Črničah na Vipavskem. Poleg tega mu sodijo še zaradi nasilja v družini, povzročitve hude telesne poškodbe in zanemarjanja otroka. Po oceni sodne izvedenke psihiatrične stroke ima možakar paranoidno osebnostno motnjo, pišejo Primorske novice.

Fotografija je simbolična.

Dragan Kukanja naj bi svojo mater usodne noči pretepel do smrti, pred tem pa naj bi se za štirimi stenami družinske hiše v Črničah, kjer je živel s svojo materjo, soprogo in hčerko, dogajalo marsikaj. Da je bil Kukanja nasilen, je pred novogoriškim okrožnim sodiščem povedala poleg hčerke tudi njegova soproga, ki se je v času po umoru tašče, odkar je Kukanja v priporu, od njega ločila.

Kot je pred sodiščem povedala soproga, je bil Kukanja neprestano živčen že pred 20 leti, ko so živeli pri njeni družini v Goriških Brdih. Brez razloga naj bi kričal na svojega tasta in se agresivno vedel. Prvič je dvignil roko nad njo leta 2001, ko jo je brcnil v kolk. Takrat so se preselili v Črniče. Kot je še povedala, so bili za vse, kar mu ni bilo prav, zmeraj krivi soproga in njena družina, piše časnik.

Družinska hiša v Črničah, kjer je prišlo do umora. 

Čeprav se ga je zelo bala, ga ni zapustila zaradi hčerke, ki jo je želela obvarovati. Med drugim naj bi nanjo vpil, jo pretepal, vlekel za lase, jo zgrabil za vrat in jo butal z glavo ob zid, je povedala pred sodiščem. Zmeraj je upala, da bo tokrat zadnjič nasilen, a ni bilo tako. Sama je potrpela za udarce, za hčerko pa se je bala. Zdaj že bivši soprog naj bi ji večkrat nakazal in grozil, da ji bo iztaknil oči. Hotela mu je ustreči, a nikoli ni bil z ničemer zadovoljen. Svojo mater je pretepal enako.

Ko je izvedel, da je mati družinsko hišo, v kateri so živeli, prepisala svojemu drugemu sinu, bratu obtoženega, jo je tako pretepel, da je zaradi poškodb glave lahko pila le po slamici. Po besedah soproge je bil nasilen tudi trezen. Usodne noči, ko je njena 91-letna tašča podlegla hudim poškodbam, se priča pred sodiščem ni spomnila.

Po oceni sodne izvedenke psihiatrične stroke je Kukanja neprestano jezen, nestrpen, vzkipljiv in pripravljen napasti, kar pa opravičuje s svojo obrambo. Je maščevalen človek, ki se ne zna sprostiti, zato napetost sprošča z nasiljem in alkoholom. Ima paranoidno osebnostno motnjo in je brez motivacije, da bi karkoli pri sebi spremenil. Krivdo zmeraj pripisuje drugim, je ugotovila izvedenka. Druge doživlja kot ljudi, ki ga ogrožajo in s tem opravičuje svojo vedenje. Zase meni, da je edini, ki ima prav. Če ga je oče kot otroka pretepal, mu je s tem dal vzorec, kako se izraža svoje nezadovoljstvo, še piše časnik.

Lastnik lokala, v katerem je Kukanja večer pred družinsko tragedijo razgrajal, ga je opisal kot osebo, ki ji nikoli ne moreš ustreči. Brat Kukanje pa je pred sodiščem dejal, da zadnjih 20 let z bratom ni imel stikov. Po očetovi smrti je mater pogosto poklical in jo obiskal, ko pa se je v Črniče preselil obtoženi, je mati z njim prekinila stike.

Sojenje se bo nadaljevalo septembra.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  28 .06. 2019 ob  15: 34
Lahko zdaj nekdo napiše s priimki in imeni kdo vse je odgovoren, da ni ta in podobni trajno pod ključem? Me ne zanima zakoni, zakone pišejo ljudje, če so zakoni nesmiselni, je verjetno nekdo konkreten odgovoren, če se ti nori zakoni ne spremenijo. Nekaj so lahko "sistemske" težave, večinoma pa, če je volja, je možno prit do konkretnih priimkov in imen in proti tem ukrepat. Sicer se bodo take napovedane tragedije še dogajale.