Po nesrečah begunskih ladij krepi navzočnost v Sredozemlju

Svet

Italijanska vlada se je po vrsti tragediji v Sredozemskem morju odločila okrepiti zmogljivosti za odkrivanje in pomoč ladjam z migranti. Od ponedeljka zjutraj bodo število italijanskih ladij in zračnih plovil v Sredozemlju potrojili, je napovedal premier Enrico Letta. Begunci medtem poročajo o grozotah, ki so jim bili priča na poti.

Italija želi s krepitvijo prisotnosti "reševati človeška življenja v Sredozemskem morju, ki se spreminja v skupinski grob," je v pogovoru za nedeljsko izdajo časnika La Repubblica odločitev o okrepitvi nadzora morja pojasnil Letta. "Nujno je, da Evropa nemudoma najde odgovor na dramo v Sredozemlju in na Lampedusi," je poudaril.

Letta je izrazil tudi zadovoljstvo, da bo na pritisk Italije in Francije tema priseljevanja na dnevnem redu prihodnjega vrha EU, ki bo potekal 24. in 25. oktobra. Že v soboto je italijanski premier po telefonu govoril z malteškim kolegom Josephom Muscatom, ki mu je zatrdil, da ob vrhu EU ne bo zapustil pogajalske mize, dokler glede vprašanja beguncev ne bo konkretne rešitve.

Nezakoniti vstop v državo odslej kaznivo dejanje?

Italijanski premier se je medtem v pogovoru za časnik znova zavzel za spremembo italijanske zakonodaje, ki nezakoniti vstop v državo sedaj opredeljuje kot kaznivo dejanje.

La Repubblica je ta teden začela zbiranje podpisov pod peticijo za spremembo italijanske azilne zakonodaje. V le nekaj dneh so zbrali okoli 85.000 podpisov, poziv pa je med drugim podprlo več vidnih politikov, intelektualcev in umetnikov. Kampanjo za spremembo zakona sta podprli tudi italijanska ministrica za integracije Cecile Kyenge, ki ima tudi kongovske korenine, ter Rimskokatoliška cerkev.

V petek je v Sredozemskem morju prišlo do nove tragične nesreče ladje z begunci. Čoln z okoli 250 ljudmi na krovu se je potopil med Malto in Lampeduso. Utonilo je najmanj 34 ljudi. Okoli 150 preživelih so odpeljali na Malto, še kakšnih 50 pa na Lampeduso. Nesreča se je zgodila v malteških vodah, v reševalni akciji pa sta sodelovali malteška in italijanska obalna straža.

V Libiji streljali na begunce

Preživeli begunci so kasneje za medije spregovorili o grozotah, ki so jim bili priča. Ko so odrinili z libijske obale, so nanje streljali ter dva ubili, navajajo. Ladjo naj bi več ur zasledoval libijski vojaški čoln z oboroženimi moškimi, ki bi po poročanju migrantov lahko bili pripadniki milic ali pa rivalske skupine tihotapcev z ljudmi.

Nek sirski par je medtem povedal, da je izgubil tri otroke, o usodi četrtega pa še nista prepričana. Nek palestinski moški je pričal o otroškem truplu, ki ga je videl plavati na vodi, medtem ko je čakal, da ga rešijo.

Še kakih 50 preživelih in trupla umrlih so medtem prepeljali na italijanski otok Lampedusa. "Od 21 trupel, ki so prispela danes, je bilo sedem otrok: vsi zelo majhni, od šestih mesecev do enega leta," je dejal zdravnik na otoku Pietro Bartolo.

Italijanska tiskovna agencija Ansa je poročala tudi o neki sirski potnici, ki je rodila na poti, nato pa utonila skupaj s svojim novorojencem. Nek sirski par pa je pripovedoval, da jima je uspelo rešiti hči, ne pa tudi sina. "Ko se je čoln prevrnil, sem zagrabil deklico in jo stisnil k prsim. Moja žena je bila blizu, sin pa je izginil. Kasneje smo ga videli plavati mrtvega, nismo ga mogli prijeti," je italijanskim reševalcem povedal nesrečni oče.

Italija poziva Evropo, naj ji priskoči na pomoč

Županja Lampeduse Giusy Nicolini je bila ob novi tragediji, ki se je zgodila v bližini tega otoka, pretresena. To je bila namreč v dobrem tednu dni že druga huda nesreča na območju. "Evropa mora končno nekaj storiti, da bi ustavili val beguncev. Lampedusa je premajhna, da bi se sama zoperstavila tej situaciji," je dejala Nicolinijeva.

Predsednik dežele Sicilije Rosario Crocetta je vlado v Rimu in predstavnike v Bruslju pozval k takojšnjemu ukrepanju. "Preprečiti moramo, da bi novi begunci izgubili življenje. Na Siciliji sem pripravljen razglasiti izredne razmere, da bi s tem končno sprejeli konkretne in odločilne ukrepe proti trgovanju z ljudmi," je dejal Crocetta.

Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malström pa je sporočila, da je reševalno operacijo spremljala "z žalostjo in zaskrbljenostjo", ob tem pa Italijo in Malto pohvalila za njun hiter odziv.

Tudi v Libiji se nameravajo soočiti s težavo migracij

Libijski premier Ali Zeidan je v nedeljo poudaril, da se je odločen spopasti s problemom nezakonitih migracij. Po srečanju z malteškim kolegom Muscatom je zaprosil EU za pomoč pri urjenju in v opremi za lažji nadzor libijskih kopenskih in morskih meja. Med drugim je EU prosil za dostop do njenega satelitskega sistema.

Muscat pa je na skupni novinarski konferenci v Tripoliju napovedal, da bo vsebino pogovorov z libijskim premierom glede krepitve varnostnega sodelovanja in boja proti nezakonitim migracijam prenesel evropskim voditeljem držav in vlad.

Zeidan sicer incidenta s streljanjem na begunsko ladjo ni mogel potrditi, so pa libijske oblasti o njem odprle preiskavo, je zatrdil.