PO MADŽARSKI BLOKADI: Kaj bo Slovenija s 30.000 tonami komunalnega blata?

Slovenija

Po zaprtju madžarske meje za blato s čistilnih naprav iz tujine bo v Sloveniji letos ostalo 30.000 ton komunalnega blata, za katerega je treba najti alternativne rešitve, je danes v DZ povedala generalna direktorica direktorata za okolje na okoljskem ministrstvu Tanja Bolte. Sežiganje ni edina rešitev, je spomnila ob tem.

Ravnanje s komunalnim blatom je v Sloveniji tržna dejavnost in trg je odločal, kam se blato odvaža, je na seji parlamentarnega odbora za okolje danes spomnila Boltetova: "Največ se je odvažalo na Madžarsko, vse pa je bilo pogojeno s cenami. Čistilne naprave in komunale so se odločale za tisto možnost, kjer je bila cena najnižja." Tudi podjetje Koto, ki lahko v Sloveniji prevzame do 20.000 ton blata, do zaprtja madžarske meje teh kapacitet ni uspelo zapolniti. "Dve leti nazaj, ko je trg deloval in se je pretakal denar, nihče ni prišel do ministrstva za okolje in prostor, sedaj ko je nastal problem, pa naj ga reši država," je situacijo orisala Boltetova.

Na temo komunalnega blata je na ministrstvu za okolje in prostor v zadnjih mesecih potekalo več sestankov. "Poslali smo tudi dopise vsem državam, če nam lahko pomagajo s prevzemanjem blata, ker imajo ustrezne obrate. Seveda so bili odgovori negativni," je pojasnila. Letos bo morala Slovenija tako rešiti situacijo s 30.000 tonami blata. "Ne gre za 100.000 ton ali 175.000 ton, kot so poročali mediji," je povedala Boltetova in dodala, da so do številke 30.000 ton prišli skupaj z zbornico komunalnega gospodarstva.

Od čistilnih naprav in komunal je država zahtevala točne podatke, saj se doslej zbrane informacije v različnih bazah razlikujejo. Ko bodo zbrani ustrezni podatki in rezultati analiz, bo namreč mogoče ugotoviti, kako z blatom ravnati. "Niso sežigalnice edina možnost, ampak so možnost tudi kmetijske površine, kompostiranje in podobno," je naštela. V Avstriji denimo gre v sežig 40 do 50 odstotkov blata, za ostalo pa poskrbijo na drug način.

Morda bo treba v Sloveniji spremeniti tudi delovanje čistilnih naprav, saj je sedaj nanje priklopljena industrija, zaradi katere so v blatu težke kovine, je še dodala Boltetova. Tako blato je namreč res primerno le za sežig. Minister za okolje in prostor, ki opravlja tekoče posle, Simon Zajc je konec januarja povedal, da so glede komunalnega blata blizu rešitve, a podrobnosti še ni želel razkriti. Tako kot pri drugih vrstah odpadkov se minister tudi v primeru ravnanja s komunalnim blatom zavzema za samozadostnost.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  12 .02. 2020 ob  22: 00
Drek od jutri dalje se vozi v Ljubljano na ministrstvo.
Če so nam denar že pobrali naj imajo tudi drek.
Lep drek
kokodek |  12 .02. 2020 ob  21: 48
-1
naj se Janez zmeni z Orbanom saj sta prijatelja