PO LIKVIDACIJI IRANSKEGA GENERALA: "Storilce bo doletelo strogo maščevanje" (VIDEO)

Svet

Iranski vrhovni verski voditelj, ajatola Ali Hamenej je zagrozil ZDA z ostrimi povračilnimi ukrepi po letalskem napadu v Bagdadu, v katerem je bil ubit poveljnik elitnih enot iranske revolucionarne garde general Kasem Solejmani. Solejmanijeva pot se bo nadaljevala brez njega, vendar bo storilce doletelo strogo maščevanje, je zagrozil Hamenej.

Ajatola je še izrazil prepričanje, da smrt iranskega generala ne bo preprečila "končne zmage islama nad imperialisti". Zaradi smrti Solejmanija je razglasil tudi tridnevno nacionalno žalovanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ajatola je zatem za novega poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde danes imenoval Esmaila Kanija, dosedanjega Solejmanijevega namestnika, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Navodila za te enote ostajajo enaka kot pod vodstvom mučenika Solejmanija," je poudaril Hamenej ter pozval pripadnike teh sil, naj sodelujejo z novim vodjo.

Pentagon je pred tem potrdil, da je bil Solejmani ubit na ukaz ameriškega predsednika Donalda Trumpa v letalskem napadu ameriških sil na bagdadskem mednarodnem letališču. Pentagon je sporočil, da je šlo za preventivni ukrep. Iranska revolucionarna garda je smrt svojega generala potrdila in sporočila, da je umrl mučeniške smrti. Hamenej pa je dodal, da je bil Solejmani "obraz mednarodnega upora" in da so ga ubili "najbolj kruti na svetu".

Solejmani je bil eden najbolj priljubljenih vojaških poveljnikov v Iranu, za ZDA pa eden najbolj nevarnih nasprotnikov. Po mnenju Washingtona je aktivno razvijal načrte za napade na ameriške diplomate in vojake v Iraku ter v celotni regiji.

Solejmani naj bi tudi odobril zadnji napad protestnikov na ameriško veleposlaništvo v Bagdadu. Napad na Solejmanija je bil zato po trditvah Pentagona namenjen odvračanju bodočih iranskih napadov.

Do napada pri letališču je po poročanju medijev prišlo kmalu po polnoči. Ubitih naj bi bilo še več oseb, med njimi tudi namestnik poveljnika proiranske milice v Iraku PMF Abu Mahdi al Muhandis.

V Teheranu se je medtem na protestih proti "ameriškim zločinom" danes po petkovih molitvah zbralo več deset tisoč ljudi. Vzklikali so Smrt Ameriki in nosili fotografije Solejmanija.

ZDA so v nedeljo bombardirale objekte PMF zaradi napada na iraško vojaško oporišče v Kirkuku prejšnji petek, v katerem je bil ubit tudi Američan. Proiranska milica je potem na silvestrovo organizirala protestni napad na ameriško veleposlaništvo v Bagdadu, Američani pa so se maščevali z likvidacijo Solejmanija in al Muhandisa.

Solejmani je vodil sile al Kuds v Siriji, kjer podpirajo predsednika Bašarja Asada in v Iraku po ameriški invaziji leta 2003. Delal je tudi kot posebni svetovalec Asada za boj proti džihadistični skupini Islamska država.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Vojnaslo91 |  03 .01. 2020 ob  18: 06
-2
Že spet grozijo... da bodo zažgali nekaj ameriških zastal, pa da bodo zažgali lutko Trumpa... pa da bodo kričali "Smrt Amerika!".... hudo.
Ištrijan |  03 .01. 2020 ob  15: 40
Predvolilno je treba zakuhat kaksno vojno. Klasika cezoceanskih banditov! Naj se jim vse povrne 25 krat!
Kanola |  03 .01. 2020 ob  14: 26
Bojo poslali plastic fantastic drone, nevem kaj sploh grozi ZDA , ko jih uničijo v nekaj dneh če hočejo.