PO IZJAVAH GOLOBA: Tilen Božič odstopil z mesta državnega sekretarja

Slovenija

Potem ko je premier Robert Golob izrazil kritiko nad ekipo ministrstva za finance, da načrtovane davčne reforme ni znala ustrezno predstaviti javnosti, je za davke pristojni državni sekretar Tilen Božič danes zjutraj podal odstopno izjavo. Minister Klemen Boštjančič je odstop sprejel, so sporočili s finančnega ministrstva.

Golob je v torek za oddajo Preverjeno na POP TV izrazil kritiko nad ekipo ministrstva za finance z Boštjančičem na čelu, češ da je davčno reformo komunicirala slabo in narobe. Zato, kot je dejal, nase prevzema komunikacijo in usmeritve na tem področju.

V odzivu so danes na finančnem ministrstvu poudarili, da je njihova ekipa za zdaj javnosti predstavila šele analizo stanja, časovnico in izhodišča. "Konkretna vsebina nikoli ni bila komunicirana zaradi dejstva, da smo želeli pri snovanju prenove najti konsenz s ključnimi deležniki," so poudarili. Zagotovili so, da na ministrstvu nadaljujejo pripravo prenove davčnega sistema. Pri tem se bodo trudili bolje pojasniti, kakšne spremembe načrtujejo in jih približati ljudem.

Finančno ministrstvo je izhodišča za davčne spremembe predstavilo koaliciji in nato javnosti 14. marca. Cilj je enostaven, pregleden in razumljiv davčni sistem, v katerem se davki plačujejo glede na ekonomsko moč posameznika, je takrat povedal Boštjančič. Glavne spremembe je napovedal pri dohodnini in obdavčitvi nepremičnin.

Glede sprememb pri dohodnini na ministrstvu predlagajo, da se s ciljem večje enostavnosti preide na sistem neto obdavčitve dohodka, torej sistem davčnih odbitkov namesto obstoječih davčnih olajšav. Konkretnih rešitev še niso predlagali, saj želijo pred tem široko javno razpravo. Božič ob tem ni hotel zagotoviti, da bodo posamezniku prinesle višje neto prihodke.

Golob je medtem v torek dejal, da bodo morale iti spremembe pri dohodnini v smeri, ki bo zmanjšala obremenitev plač in dela, ki bo stimulativna za mlade in visoko izobražene ter bo spodbujala gospodarski razvoj. "Ko bomo to uredili, se lahko posvetimo premoženju," je dejal in dodal, da ne govori o nepremičninah. Te so danes obremenjene z nadomestilom za uporabo stavbnih zemljišč in v ta del se po njegovih besedah ne bodo spuščali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  29 .03. 2023 ob  18: 17
Nekako se mi zdi, da je PV ugotovil, da so vse predvidene davčne reforme v resnici ideja Levice, kako nacionalizirati vse premoženje, ki je večje od minimalne plače. Za razliko od mojih prejšnjih komentarjev se tokrat strinjam z ustavitvijo te histerije po davčnih reformah na način kot je bil zamišljen. Naj najprej uredi zdravstvo, tam gre letno 700 Mio za bolniške, ker ljudje ne pridemo do pregledov. Potem pa ostalo.