PO ISTRI DIVJAJO VODNE TROMBE: Kje vse so jih opazili? (FOTO, VIDEO)

Svet

Potem ko huda neurja že od petka pustošijo po Avstriji in tudi na severu Italije, je slabo vreme s silovitimi nalivi in vetrom včeraj doseglo še Hrvaško in BiH. Ti dve državi obenem pesti še vročinski val.

V Avstriji je bilo ponoči med drugim napeto na jugu zvezne dežele Spodnja Avstrija. V okrožju Neunkirchen so se spopadali s točo in poplavami, na Dunaju je veter dosegal hitrosti 110 kilometrov na uro. Poplavljalo je tudi v deželah Salzburg, Štajerska, Tirolska in Gradiščanska.

V deželi Salzburg je bilo najhuje na območju Pinzgaua, kjer so imeli gasilci ponoči polne roke dela. Poplavljalo je ulice in zalivalo kleti, ponekod je pustošila toča, so poročali avstrijski mediji.

Na avstrijskem Štajerskem je bilo zaradi obilnih padavin in plazov ter vetra, ki je podiral drevesa, zaprtih več cest. Samo v Gradcu je okoli 170 gasilcev posredovalo kar 360-krat. Podobno je bilo na vzhodu Tirolske, med drugim v okrožjih Lienz in Innsbruck, in na Gradiščanskem.

Na avstrijskem Koroškem, na Območju Špitala ob Dravi, so morali medtem v soboto zvečer reševati dve planinki, 47-letno Belgijko in njeno 16-letno hčerko, ki sta se - očitno nepripravljeni na slabo vreme - znašli v precejšnjih težavah. Potem ko sta okoli 21.30 poklicali na pomoč, so ju reševalci dve uri kasneje našli že močno podhlajeni in povsem premočeni.

Neurja severno sosedo sicer pestijo že od petka. Bi pa se naj vreme po napovedih umirilo danes.

Italija: požari na jugu, na severu močno deževje

Tudi Italija se že več dni spopada z ekstremnim vremenom - vročino in požari na jugu ter močnim deževjem na severu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Najvišjo nevarnost, rdeči alarm, so med drugim razglasili v Lombardiji, kjer je močno deževje na območju jezera Como sprožilo poplave in plazove. Vasi Laglio je pomoč celo ponudil hollywoodski zvezdnik George Clooney.

Vremenski alarmi so sicer razglašeni tudi drugod na severu Italije, med drugim v Toskani in v Benetkah. Na Južnem Tirolskem je voda zalivala kleti, poplavljala ulice in podirala drevesa.

Snimio tornado uživo tijekom velikog nevremena koje je pogodilo središnju Istru!

Snimio tornado (ili pijavicu) uživo tijekom velikog nevremena koje je pogodilo središnju Istru! VIDEO IstraMet / Petar Radovan

Objavil/a Večernji list dne Nedelja, 01. avgust 2021

Hrvaška: ponekod zaradi neurij brez elektrike

Močna neurja so včeraj okoli poldneva dosegla tudi osrednji del Hrvaške. Najhuje je bilo v Banovini, kjer je veter podiral drevesa, poškodoval številna poslopja in oviral promet, padala pa je tudi toča. Slabo vreme je med drugim prizadelo Petrinjo, Sisak, Glino, Kutino, Virovitico in Hrvaško Kostajnico.

Gasilci imajo tako polne roke dela, predvsem s čiščenjem cest ter popravilom streh. Ponekod je veter poškodoval električno napeljavo in prekinil oskrbo z elektriko.

Medulin danes. Foto: Marija Kozel/Neurje.si

Neurja so divjala tudi ponekod v Istri, danes pa so po spletu že zaokrožile fotografije in posnetki vodnih tromb, ki so jih v objektiv ujeli tamkajšnji obiskovalci. Kot poroča glasistre.hr, merijo vodne trombe, znane tudi kot pijavice, približno deset metrov v premeru, trajajo pa približno deset minut.

Podobno je bilo v BiH, še posebej na severozahodu države, kjer so neurja povzročila veliko gmotno škodo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Silovit veter in padavine so med drugim dosegli Bihać, Cazin in Veliko Kladušo. Odkrivalo je strehe, podiralo drevesa, poškodovanih je bilo več avtomobilov, prekinjena oskrba z elektriko.

Pri Cazinu je bil veter tako močan, da je podrl celo tovornjak. Pri Bihaću je umrla ena oseba, potem ko je nanjo padla veja z drevesa. Več ljudi je bilo v divjanju narave poškodovanih in so poiskali pomoč v bolnišnicah.

Na jugu Istre, pri Kamenjaku je nastala vodna tromba. ????️ Dopustniki na jugu Istre ???? - Ste jo ujeli tudi vi? ???? Matjaž Sušnik, hvala za poročanje.

Objavil/a Neurje.si dne Ponedeljek, 02. avgust 2021

Tako za dele Hrvaške kot za večji del BiH je bil včeraj razglašen najvišji, rdeči vremenski alarm - ne le zaradi neurij, ampak predvsem zaradi hude vročine, ki je na Hrvaškem presegla 36, v BiH pa kar 40 stopinj Celzija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija