PO DOMNEVNIH ZASTRUPITVAH ŽIVALI V LUCIJI: Veterinarska inšpekcija odgovarja, kaj storiti v takšnih primerih

Piran

Potem ko smo poročali, da v Luciji obstaja sum, da nekdo zastruplja mačke in pse, smo se v zvezi s tem obrnili na veterinarsko inšpekcijo. Kot pravijo, prijave niso prejeli, so nam pa pojasnili, kaj storiti, v kolikor zaznate sum, da nekdo zastruplja živali.

Na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so nam povedali, da prijave v zvezi z domnevnim zastrupljanjem živali na Liminjanski cesti v Luciji niso prejeli. Ob tem pa nas je zanimalo tudi, kaj sicer lahko naredijo ljudje s sumom, da je bila njihova žival zastrupljena oz. kam lahko pravzaprav oddajo prijavo.

"V kolikor gre za sum zastrupitve živali in je žival poginila, lahko imetnik živali naroči izvedensko mnenje na Veterinarski fakulteti oddelku za patologijo - na svoje stroške. V kolikor gre za sum namernega zastrupljanja živali, gre za sum kaznivega dejanja, ki se prijavi policiji," pojasnjujejo na veterinarski upravi, kaj storiti, če ugotovite, da na določenem območju deluje zastrupljevalec živali.

Podatkov o zastrupitvah živali Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sicer ne vodi. So pa ob tem povedali, da je z vabami dovoljeno zatiranje glodavcev. "V kolikor pes ali maček zaužijeta tako vabo, se lahko tudi zastrupita. V tem primeru ne govorimo o namernih zastrupljevalcih," še dodajajo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija