Po čem diši ta dan?

Slovenska popevka 2013 je po včerajšnji presoji žirije pesem Andraža Hribarja Po čem diši ta dan. Občinstvo je prek telefonskega glasovanja izbralo pesem Vrti se v ritmu Eve Černe. Žirija je podelila še nagrado za najboljše besedilo Barbari Pešut za To so te reči ter nagrado za najboljšo interpretacijo, ki jo je prejel Jure Ivanušič za pesem Plavi angel.

Hribar je obenem tudi avtor glasbe in besedila nagrajene skladbe. Za njen aranžma je poskrbel Patrik Greblo.

Za naziv Slovenska popevka se je sicer potegovalo 13 pesmi, ki jih je ocenjevala žirija v sestavi Drago Mislej Mef, Matej Wolf, Mojca Menart, Tinkara Kovač in Rudi Pančur. Poleg nagrajenih pevcev so nastopili še Ana Soklič, Ajda Stina Turek, Sara Kobold, Katarina Mala, Manuella Brečko, zasedba Flora & Paris, skupina Panda, pevka BiLBi, skupina Tristan in Manca Špik, ki je zapela nagrajeno pesem To so te reči.

Scenarij za letošnjo prireditev, ki jo je vodila Miša Molk, je spisal Drago Mislej Mef. Prireditev si je zamislil po konceptu "13 skladb - 13 ministrstev". Vsako pesem je Molkova uvedla z domiselnimi povezavami med vsebino pesmi in "delovanjem" enega izmed ministrstev. Ta naj bi prevzela funkcijo sponzorjev prireditve, a to se bo, kot je dejala Molkova, "zgodilo, ko bo Slovenija postala Švica", zato do takrat ostajajo "le moralni sponzorji" festivala.

V glasbeni del Slovenske popevke je gledalce in poslušalce popeljal lanskoletni zmagovalec - Matevž Šalehar - Hamo s pesmijo Ti prihajaš. V spremljevalnem programu sta nastopila še Marko Vozelj in Nuša Derenda s pesmijo Naj nama sodi le nebo. Prisluhniti pa je bilo mogoče tudi priredbam zimzelenih pesmi, ki so se rodile na Slovenski popevki: Na vrhu nebotičnika, Dan neskončnih sanj, Ljubljančanke in Vsak je sam. Pesmi so interpretirali Trkaj, Alenka Godec in pevci iz Hišnega benda Moja Slovenija.

Vsi glasbeniki so nastopili v živo ob spremljavi Velikega revijskega orkestra RTV Slovenija, ki ga sestavljajo najboljši glasbeniki Big banda in simfoničnega orkestra radijsko-televizijske hiše ter zunanji glasbeni izvajalci. Letos se je orkestru pridružil še hišni band iz oddaje Moja Slovenija. Dirigentske palice so vihteli Lojze Krajnčan, Rok Golob in Patrik Greblo.

Festival je lani praznoval pol stoletja delovanja. Prva Slovenska popevka je namreč potekala leta 1962 na Bledu. Popevka, ki je sicer med letoma 1983 in 1998 poniknila, ima v slovenski glasbeni zgodovini posebno mesto, v "zlatih letih" je na festivalu nastalo kar nekaj zimzelenih pesmi, kot so Orion, Poletna noč in Zemlja pleše.