PO ADRIINEM STEČAJU: Stanje v turizmu se normalizira

Slovenija

Prizemljitev letal in kasnejši stečaj Adrie Airways sta konec septembra povzročila nemalo težav tako ljubljanskemu letališču kot turističnim delavcem v prestolnici. Po upadu števila potnikov na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana in odpovedih nekaterih gostov na kongresnih dogodkih v glavnem mestu se sedaj razmere urejajo.

Na ljubljanskem letališču so septembra našteli 10 odstotkov manj potnikov kot septembra lani, so za STA povedali v upravljalcu letališča Fraport Slovenija. Adria je bila sicer zaradi težav prisiljena lete odpovedati s 24. septembrom, zato je dogajanje zajelo le manjše število septembrskih dni. Bolj zgovorni bodo podatki za oktober, ki pa jih v Fraportu še nimajo. V prvih devetih mesecih je število potnikov na ljubljanskem letališču poraslo za 1,9 odstotka glede na enako obdobje lani. Pri tujih letalskih prevoznikih beležijo 18,4-odstotno rast, pri Adrii Airways pa 10,2-odstotni padec. Razmerje med tujci in Adrio Airways je bilo 50 proti 50, so dodali ob tem.

"S stečajem Adrie Airways smo izgubili osem od 29 rednih destinacij - 21 od 29 jih je torej ostalo. Pričakujemo, da bo mreža poletov v celoti restavrirana v letu in pol," so pojasnili. Posledice propada Adrie Airways pa so za Fraport vezane ne le na promet, pač pa tudi na njeno preteklo poslovanje in terjatve, ki jih družba pušča za sabo. "Ta trenutek težko ocenimo, kakšen bo vpliv na poslovanje do konca leta. Gotovo posledice bodo, vendar ne bodo ogrozile poslovanja Fraporta Slovenija," so zatrdili.

Adrijin stečaj medtem ni pomembneje vplival na tovorni zračni promet na ljubljanskem letališču. "Adrijin delež v tovornem prometu je bil le petodstoten, prevažali so predvsem poštne pošiljke, zato stečaj na tovorni promet nima pomembnega vpliva," so še dodali v Fraportu. Medtem v Turizmu Ljubljana opažajo postopno normalizacijo razmer. "S prenehanjem delovanja Adrie Airways smo zabeležili od 10- do 20-odstotni osip udeležencev poslovnih dogodkov in konferenc, ki so bile za Ljubljano potrjene od druge polovice septembra do konca oktobra. Nekaj manjših dogodkov je bilo storniranih, nekaj pa prestavljenih na kasnejši termin," so povedali.

Ob začetku težav so sprotno obveščali vse organizatorje poslovnih dogodkov in prostočasne goste o možnosti alternativnih prihodov v Ljubljano in Slovenijo. Ustvarili so tudi dopis, namenjen tujim gostom, ki jim olajša iskanje alternativnih poti v Ljubljano ter ponuja konkretne kontakte v iskanju pomoči. Stanje se izboljšuje s ponovno vzpostavitvijo povezav do letališč, na katerih je prej delovala Adira Airways, predvsem vozlišč v Frankfurtu, Münchnu, Zürichu in Bruslju. "Vsekakor pa z redno komunikacijo z organizatorji poslovnih srečanj delamo vse, da obdržimo dogodke v Ljubljani in podpiramo zadovoljivo povezanost Ljubljane s svetom tudi po zraku," so še zatrdili v Turizmu Ljubljana.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
melinelie4 |  16 .10. 2019 ob  15: 00

Ponudba posojil zanesljiva in hitra v Sloveniji, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija , email: borut.martin@gmail.com / Whatsapp 33644684281

Ponudba posojil zanesljiva in hitra v Sloveniji, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija , email: borut.martin@gmail.com / Whatsapp 33644684281