PO 15 LETIH KONČNO DOČAKALI: Na Debelem rtiču položili temeljni kamen centra za osebe s posebnimi potrebami

Ankaran

Na Debelem rtiču so danes slovesno položili temeljni kamen centra za osebe s posebnimi potrebami Center Obala. Govorci so spomnili na trnovo, poldrugo desetletje trajajočo pot, ki je pripeljala do tega trenutka. Ministrica Anja Kopač Mrak je ob tem obljubila, da bodo storili vse, da bo gradnja potekala brez zapletov in bo zaključena do leta 2017.

Center Obala bo nova enota centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Draga Ig, v njem pa bo prostora za 24 odraslih varovancev. Gradnja enote na Debelem rtiču je posebej pomembna, ker obalno-kraška regija še nima tovrstne ustanove.

Z izgradnjo centra se bodo po besedah direktorice CUDV Draga Valerije Bužan uresničile želje tako staršev kot tistih mladih in odraslih, ki si želijo nadaljevati šolanje in delati blizu doma. Kot je spomnila, je minilo mnogo let od pobude za gradnjo, vmes so otroci postali odrasli, pri čemer pa je prepričana, da bo bližina centra njihovim domovom "obogatila tako njihove družine kot njih same".

Vrednost investicije znaša nekaj manj kot 3,5 milijona evrov

Ob tem se je Bužanova zahvalila tako Rdečemu križu Slovenije, ki je dal na razpolago zemljišče, kot tudi Občini Ankaran in ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je zagotovilo potrebna sredstva. Ocenjena vrednost investicije znaša nekaj več kot 2,8 milijona evrov, skupaj z DDV pa nekaj manj kot 3,5 milijona evrov.

Jurij Švagelj, predsednik Sklada Silva, ki je leta 2000 dalo pobudo za gradnjo centra, je spomnil na 15 let "mukotrpnega dela, potrpežljivosti, premagovanja birokratskih ovir, prepričevanja, da bo ta center, ki je nujno potreben, tudi zgrajen". Kot je dodal, pa jim izkušnje iz drugih gradbenih projektov sicer povedo, da se vsak tovrstni projekt ne realizira vedno po planu. Ministrici je zato položil na srce, da projekt izpelje do konca brez zapletov.

Ministrica je priznala, da ima gradnja centra dolgo zgodovino

Po njenem bi bilo zato prav, da se iz nje predvsem naučimo, da se takšne zgodbe ne bi ponavljale, ter da je najbolj pomembno stopiti skupaj, saj se le takrat lahko premaknejo stvari. Hkrati je Kopač Mrakova obljubila, da bodo storili vse, da se pri projektu ne bo več zatikalo in da bo sredi leta 2017 objekt Centra Obala tudi zgrajen.

Deli novico: