PLENKOVIĆ NAMERAVA TOŽITI NOVIČARSKI PORTAL: Spletni medij je bralce spraševal ali so "ljudje" ali "člani HDZ"

Svet

Hrvaški premier Andrej Plenković je napovedal tožbo proti novičarskemu portalu index.hr, ki je svojim bralcem ponujal možnost branja svojih vsebin glede na to, ali so "ljudje" ali "člani HDZ". V hrvaškem novinarskem društvu (HND) so ocenili, da je Plenkovićeva napoved tožbe nesprejemljiva.

Portal index.hr je v torek pri dostopu do vsebin uporabnikom nekaj časa ponujal okence, v katerem so morali označiti, ali so "človek" ali odgovoriti z "ne, sem član HDZ". Z izbiro možnosti "da, sem človek", je uporabnik lahko dostopal do vseh vsebin portala, v drugem primeru pa so mu bili na voljo samo prispevki o korupciji in aferah hrvaške vladajoče stranke HDZ. Prav zaradi poročanja o nepravilnosti politikov na portalu index.hr je bilo v preteklih letih prisiljeno k odstopu več hrvaških ministrov. Index.hr je s svojo akcijo podprl reškega gostinca, ki je zaradi vladnih politik in ukrepov med epidemijo covida-19 člane, simpatizerje in volivce HDZ prosil, naj ne hodijo v njegov lokal, ker niso dobrodošli.

Premier Plenković je reškega gostinca obtožil "diskriminacije in rasizma", ki sta po njegovih besedah le "korak do fašizma". Plenković je tudi v primeru portala index.hr ocenil, da gre za sovražni govor. Izrazil je pričakovanje, da se bodo na potezo portala odzvali vsi, ki sicer ostro kritizirajo diskriminacijo in sovražni govor. Napovedal je tudi pravne korake zoper index.hr. Ugledna hrvaška odvetnica za medijsko zakonodajo Vesna Alaburić je ocenila, da v primeru indexa.hr nikakor ne gre za sovražni govor ali diskriminacijo v klasičnem pravnem pomenu. Menila je, da proti portalu ni mogoče sprožiti nobenega pravnega postopka, ker gre za način izražanja kritike oblasti, ki je zavarovana s pravico do svobode izražanja v vseh demokratičnih državah.

Andrej Plenković

Tudi v hrvaškem novinarskem društvu menijo, da ne gre za sovražni govor, ker ne gre za hujskanje ene skupine ljudi proti drugi na podlagi njihove rase, vere, nacionalne pripadnosti, porekla, barve kože, spolne usmerjenosti ali drugih značilnosti. Tiste, ki menijo, da portal ni spoštoval etičnih novinarskih načel, so pozvali, naj se obrnejo na hrvaško častno novinarsko razsodišče.

V sporočilu za javnost v sredo zvečer so izpostavili, da bi morale biti javne osebnosti, kot so politiki iz najmočnejše politične stranke na Hrvaškem, zmožne sprejeti kritike javnosti. Plenkovićeve napovedi in grožnje s tožbami so obsodili kot nesprejemljive. Spomnili so, da so proti novinarjem na Hrvaškem različni akterji doslej vložili več kot 900 tožb na sodiščih. HND je tudi konec lanskega leta kritiziral Plenkovića zaradi "škandaloznega" in "vzvišenega" obnašanja do novinarjev in medijev na novinarskih konferencah. Ob tem so poudarili, da ni prvič, da Plenković "predava" medijem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija