PLAŽA POLNA BRISAČ, NJIHOVIH LASTNIKOV PA NIKJER: Upravljavci težav z rezervacijami mest ne zaznavajo, kakšne pa so vaše izkušnje? (ANKETA)

Koper

Vsako poletje se predvsem med vikendi na slovensko obalo zgrnejo trume turistov in enodnevnih obiskovalcev, ki z nekaterimi svojimi navadami 'parajo živce' domačinom. V preteklih dneh se je na družbenem omrežju Facebook pojavil zapis domačinke, ki se je že zjutraj z otrokoma odpravila na eno izmed naših plaž, tam pa naletela na prizor, ki marsikomu požene kri po žilah. Na sicer praktično prazni plaži je bilo že več brisač, ki so svojim lastnikom pridno čuvale izbrano mesto. Ti so najverjetneje v bližnjem hoteli ali apartmaju še uživali ob srkanju jutranje kave, medtem ko jih je na plaži že čakalo mesto v senci. V času, ko je domačinka plažo že zapustila, lastnikov brisač še ni bilo na spregled.

Fotografija je simbolična. 

Domačinka je na družbenem omrežju zlila svoje neodobravanje takšnega početja ter druge uporabnike spraševala, kaj se lahko v takem primeru naredi. Nekateri so ji predlagali, naj naslednjič brisače brez lastnikov preprosto premakne, drugi so imeli še bolj ekstremne predloge. Pri upravljavcih nekaterih obalnih plaž smo se pozanimali, ali zaznavajo težave s tovrstnimi rezervacijami in kaj lahko obiskovalci v takšnih primerih ukrenejo.

Vsi vprašani upravljavci plaž so nam zatrdili, da težav z rezervacijo mest na plaži – ko obiskovalec plaže za več ur zapusti plažo, na njej pa pusti brisače in s tem odvzema mesto drugim obiskovalcem – ne zaznavajo.

Mokra mačka

Na Okolju Piran, ki upravlja s Centralno plažo Portorož, pravijo, da je na kopališču "dovolj prostora za vse", da pa je možna rezervacija senčnikov in ležalnikov za en dan, sedem, deset ali celo 14 dni.

Na mestni plaži Mokra mačka, ki je v upravljanju Marjetice Koper, problematike rezervacije mesta z odlaganjem brisač, ležalnikov ali česa podobnega, nimajo. Na plaži je vsako noč sicer prisoten varnostnik, ki opravi več rednih obhodov, "skrbi pa predvsem na morebitne kršitve javnega reda in miru in odlaganje odpadkov, ki bi lahko predstavljali nevarnost za naše obiskovalce naslednje jutro", so nam pojasnili na Marjetici.

UPORABA EASYPARK APLIKACIJE SE OBRESTUJE: Plačaš le toliko, kolikor parkiraš (VIDEO)

EasyPark aplikacija, ki omogoča enostavno plačevanje parkirnine, je sedaj na voljo v vseh štirih obalnih občinah. Parkirnino lahko plačate z mobilno aplikacijo ali SMS-om Uporaba EasyParkove storitve je ali SMS-om. varna in enostavna ter lahko poteka na dva načina, z mobilno aplikacijo Velika prednost uporabe aplikacije je t. i. minutno parkiranje.

Zgoraj opisanih težav ne zaznavajo niti v Termah Krka, ki upravljajo z delom plaže v Strunjanu. "Na naši plaži lahko gostje najamejo ležalnike ali plažne pavilijone in uživajo na plaži, lahko gredo v vodo, na kosilo ali pijačo in se nato spet vrnejo," so nam zapisali v odgovor. Kot so dodali, za varnost in ustrezno obnašanje kopalcev med 10. in 19. uro v času sezone skrbijo reševalci, plažni delavci in varnostniki, ki kopalce po potrebi opominjajo na upoštevanje in spoštovanje določil veljavnega kopališkega reda.

Na Komunali Izola, kjer skrbijo za urejanje in vzdrževanje javnih površin ter tuša in sanitarij na območju Svetilnika v Izoli, niso pa upravljavci plaže, saj je to območje opredeljeno le kot območje kopalnih voda, pravijo, da težav z rezervacijo mest ni: "Predvidevamo, da k temu prispeva tudi možnost najema ležalnikov, ki so postavljeni na kopalnem območju."

Centralna plaža Portorož

Na kopališču v Žusterni opažajo redne jutranje goste, ki pa ne sodijo v opisano problematiko, saj se zgodaj zjutraj odpravijo plavat, a nihče ne pusti brisač, da ni tudi zares prisoten. "Naši čistilci in vzdrževalci so na kopališču že med 5 in 6. uro zjutraj in takšnega početja ne bi dovolili oziroma bi takšne rezervacije odstranili," pravijo v Zavodu za šport Mestne občine Koper. Kot še dodajajo se s takšnimi problemi sicer ne srečujejo, redke izjeme pa pravočasno opozorijo.

Kakšne so pa vaše izkušnje? Ali obiskovalci plaž z brisačami res ne zasedajo najboljših mest že v jutranjih urah? Odgovorite v naši anketi (če se vam ne prikaže, pritisnite x).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Miki |  03 .08. 2020 ob  21: 27
Na otoku Ugljan so to rešili v 10 minutah. Za vse takšne in drugačne rezervacije pride mali kamiončin in odpelje v skladišča. 10 € je nočnina, po dveh dneh, če nobeden ne dvigne robe, gre na smetišče. To je bila blažja oblika, pred tem so pa domačini vse brisače metali v morje, zato je župan sprejel drugačne oblike odstranjevanja rezervacij. V Piranu pri hotelu Piran, gostje zasedajo že itak celo plažo s hotelskimi ležalniki in še na zidku te isti gostje sušijo brisače,blazine ,kopalke...Za popiz.......
Koprčan |  03 .08. 2020 ob  20: 14
Smo videli te rezervacije tudi v Dalmaciji. Rezervirajo pred 08h. Pojavijo se ob 11h za pol ure, nato kosilo in spet prazne brisače do 16. Nato sept 15 min na brisačah in odhod.....Rezervacija brezveze za 45 minut uporabe zasedajo eni cel dan mesto v senci.
Koper |  03 .08. 2020 ob  17: 11
Letos je res ekstremna situacija zaradi bonov.
Sicer se pa vreme že slabša in počasi teh ljudi ne bo več in bo mir.
Še malo je treba potrpeti.
DajnO |  03 .08. 2020 ob  13: 32
26
Ljudje okrog 7 ure zjutraj postavijo brisače v Žusterni, na plaži se pojavijo okrog 10-11 ure. Prav tako smo opazili v Ankaranu in Fiesi. Vedno v senci pod drevesi. Smo že premikali prazne stran. So nas grdo gledali in se čudili zakaj so premaknjene. Glede na to da so reševalci vsak dan na plaži, bi jih lahko zjutraj premaknili v koše za smeti oz med izgubljene predmete :-)