PIŠTOLA, S KATERO SE JE USTRELIL VAN GOGH, GRE NA DRAŽBO: Za njo bi lahko iztržili 60.000 evrov

Svet

Pištolo, s katero naj bi si življenje vzel sloviti nizozemski slikar Vincent Van Gogh, bodo 19. junija ponudili na dražbi pariške avkcijske hiše Auction Art. Za revolver, ki naj bi ga prodali kot najbolj slaven kos orožja v zgodovini umetnosti, si na dražbi obetajo iztržiti do 60.000 evrov.

Pištolo lefaucheux s sedemmilimetrskim kalibrom je leta 1965 na polju, na katerem naj bi se umetnik 75 let prej ustrelil, odkril nek kmet. Orožje je bilo doslej na ogled v Van Goghovem muzeju v Amsterdamu, piše francoska tiskovna agencija AFP. Van Gogh naj bi samomor naredil v bližini francoske vasi Auvers-sur-Oise severno od Pariza, kjer je leta 1890 preživel zadnje mesece svojega življenja. Pištolo naj bi si sposodil od lastnika gostišča, v katerem je bival. Umrl naj bi 36 ur po strelu, ko je ranjen prispel nazaj v gostišče.

To naj po pisanju AFP ne bi bil prvi umetnikov dramatični samouničevalni poskus. Dve leti prej si je odrezal uho in ga ponudil prostitutki v kraju Arles na jugu Francije. Večina zgodovinarjev si je enotna, da se je Van Gogh ubil sam, v zadnjem času pa se pojavljajo teorije, ki usodni strel pripisujejo fantom, ki so se s pištolo igrali na polju. Ta teorija je predstavljena tudi v novem biografskem filmu At Eternity's Gate z Willemom Dafoejem v glavni vlogi, ki ga je režiral priznani ameriški slikar Julian Schnabel.

Po režiserjevih besedah bi Van Gogha v tistem obdobju težko preganjale samomorilske misli, saj je v času bivanja v vasi Auvers-sur-Oise v 80 dneh ustvaril 75 slik na platnu. Enakega mnenja je tudi sloviti scenarist Jean-Claude Carriere, ki se s Schnablom podpisuje pod scenarij filma.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija